Erdoğan tam itaat istiyor: 15 Temmuz ana davası savcıları değişti

Ankara’da yürütülen 15 Temmuz darbe girişimi ana davasının savcısı değişti. Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Ergün Şahin darbe soruşturması koordinatörü oldu. Ankara Cumhuriyet Başsvacılığındaki yeni iş bölümüne göre, başsavcıvekilleri Şahin ile birlikte Ali Kuşçuoğlu ve Mehmet Odabaşı, darbe soruşturmalarının da yürütüldüğü Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosunda görevlendirildi. Atamalarda, Hizmet Hareketi’ne yönelik yürütlen davaların başında olan Başsavcı Vekili Necip Cem İşçimen ile aynı büroda görev yapan KPSS soruşturmalarının savcısı Yücel Erkman’ın yerlerinin değiştirildi. Başka görevlere yönlendirildi.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) kararnamesi ile Ocak ayında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı görevine getirilen Yüksel Kocaman’ın ardından Ankara Adliyesi’nde yeni görev değişiklikleri yapıldı.Birçok savcının yeri değişirken Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu’ndan sorumlu Başsavcı Vekili Necip Cem İşçimen, Bilişim Suçları Soruşturma Bürosu’nun başına getirildi. Bilişim Suçları Soruşturma Bürosu’ndan sorumlu Başsavcı Vekili Mehmet Odabaşı da İşçimen’in koltuğuna oturdu.

15 Temmuz Çatı İddianamesindeki bazı detaylar kelle mi aldı? 

15 Temmuz Çatı iddianamesi özellikle Karargah denen Genelkurmay binasının ele geçirilmesiyle ilgili gelişmeler baz alınarak hazırlanmıştı. İddianamede yer alan, darbe girişimi gecesi, yurt genelinde askeri kışlalarda hareketlilik başlamışken saat 20.30’a kadar Hakan Fidan’ın Genelkurmay’da Hulusi Akar’la baş başa yaptığı görüşme ve protokol subayı tarafından normal şekilde yolcu edilmesinin kamera görüntüleriyle yer alması kafaları karıştırmıştı. Darbe girişiminin en önemli hedeflerinden biri olması beklenen MİT müsteşarının, darbecilik suçlamasıyla o gece karargahta görev yapan neredeyse herkesin tutuklandığı Genelkurmay’dan elini kolunu sallayarak çıkması, ancak aynı zamanda bu durumun MİT müsteşarına ya da Genelkurmay Başkanı’na sorulmamış olması soru işaretlerini artırmıştı.

İddianamede ayrıca alınan ifadelerde ayıklama yapılmadığı da iddialar arasında. Hükümeti zor duruma düşürecek, darbenin aslında anlatılanlardan farklı geliştiği ve söndüğünü ortaya çıkaracak asker ifadelerinin savcılık tarafından sansürlenmeden iddianameye sokulduğu belirtilirken bu gelişmeler HSYK’nın ilk fırsatta koordinatör savcıyı görevden almasıyla sonuçlandı

İtirafçıların ‘talimatları Erdoğan’dan aldık’  açıklamaları Başsavcıyı yakmıştı

Ana davalara bakan Ankara’da ilk olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Harun Kodalak’ı görevden alarak, tenzili rütbe ile Yargıtay’a düz savcı olarak atanmıştı. Kodalak ile birlikte 16 Başsavcı görevden alınmıştı. Son iki yıldır AKP iktidarının oluşturduğu hukuk sisteminde hukuksuz pek çok soruşturmaya imza atan başsavcı ve savcıların kızağa çekilmesi kamuoyunu oldukça şaşırtmıştı. İddiaya göre Cumhurbaşkanı Erdoğan Hizmet Hareketine yönelik soruşturmalar kapsamında ‘itirafçı’ların ifadelerinden rahatsız oldu. Bir çok ifadede soruşturulan konuların ‘Dönemim Başbakanı Erdoğan’ın onayı, bilgisi hatta emri ile yapıldı ‘ denmesi Erdoğan’ı rahatsız etti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın itirafçılar üzerinden kendisine “operasyon çekilmeye çalışıldığını” düşündüğü, konuşmasında da “Bu oyuna asla gelmemek gerekiyor” diyerek tavrını net ortaya koymuştu. HSYK’nın kritik kararı Saray’da Erdoğan ile bir araya geldikten bir gün sonra vermesi iddiaları güçlendirmişti.

 

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin