Ana Sayfa Güncel Erdoğan: Sokak köpeklerini sahiplendirebilirsek, sonraki adıma (öldürme) gerek kalmayacak

Erdoğan: Sokak köpeklerini sahiplendirebilirsek, sonraki adıma (öldürme) gerek kalmayacak

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM grup toplantısında açıklamalarda bulundu. Tayyip Erdoğan’ın gündeminde sahipsiz köpek sorunu da vardı. Kimsenin kendilerine ‘merhamet’ dersi veremeyeceğini söyledi. ‘Yakala-ksırlaştır’ metodunun başarlı olmadığını anlatan Erdoğan, “Şu anda bizim artık bu sorunu köklü şekilde bir çözüm kavuşturmamız şart. Mevzuatta yapacağımız değişiklikle sahipsiz köpeklerin sahiplenilmesini amaçlıyoruz. Yegane hedefimiz budur. Bunu başarabilirsek bir sonraki adıma (uyutma/öldürme) da ihtiyaç kalmayacağını düşünüyoruz.” dedi.

Tayyip Erdoğon’ın açıklamalarından bazı bölümler şöyle:

  • Biz milletimiz için çalıştıkça, milletimiz de bize sahip çıktı. Bugün de aynı hassasiyetle yolumuza devam ediyoruz ve edecğiz. Milletimizin can güvenliğini çok yakından ilgilendiren ve artık tahammül edilemez noktaya varan sahipssiz köpek sorununa da işte bu zaviyeden bakıyoruz.
  • Türkiye’de 4 milyon civarında sahipsiz köpek olduğu tahmin ediliyor. Resmi rakam iki milyon. Bu sayı asimetrik bir şekilde her yıl katlanarak artıyor. Kuduz tehdidi de aynı oranda büyüyor. Son 5 yılda hayvana çarpma şeklinde 3 bin 534 trafik kazası gerçekleşti.
  • Bunun ötesinde çok daha vahim tabbolarla karşılaştık. Ankara Keçiören’de bir çocuğumuz köpekler tarafından parçalandı. Serik’te bir kızımız köpekten kaçarken kamyon altında kaldı. Bitlis’te bir evladımız kuduza bağlı olarak acılar içinde can verdi.
  • Gelişmiş hiç bir ülkede olmayan bir başıboş köpek sorunumuz var. Bazı ülkler Türkiye’ye gelecek vatandaşlarını sahipsiz köpeklerle ilgili uyarıyor. Bunun yanında hayvanlardan insanlara bulaşan hastalık riski de giderek yükseliyor.
  • Bizim medeniyetimiz bir merhamet medeniyetidir. Canlıya her zaman merhametle yaklaştık. Yaratılanı severiz Yaratan’dan ötürü. Hiç kimse bizim merhametimizi sorgulamasın. Kimse bize merhamet üzerinedn ders vermeye kalkmasın. 2004 yılında hayvanları koruma kanununu biz çıkardık. 2021 yılında yasada değişiklik yaptık.
  • Sahipsiz köpek saysını ‘yakala-kısırlaştır’ metoduyla çözmek istedik ama bu çözüm olmadı. Bu metodun dünyanın diğer ülkelerinde de sahipsiz köpek nüfusunu azaltmadığını gösteriyor. Şu anda bizim artık bu sorunu köklü şekilde bir çözüm kavuşturmamız şart. Bu meseleyi çözmüş ülke örneklerini inceliyoruz. Tüm taraflarla istişare halindeyiz. Tarım Bakanlığı’mız tüm boyutlarıyla sahipsiz köpek sorununu çalışmaktaydı. 
  • Gerçek şudur; toplumun çok büyük bir kesimi bu meselenin bir an önce çözülmesini, sokaklarımızın başta çocuklarımız olmak üzere herkes için güvenli hale gelmesini istemektedir. Bu talebe kayıtsı kalmamız düşünülemez.
  • Burada şu hususun altını özellikle çiziyorum; mevzuatta yapacağımız değişiklikle sahipsiz köpeklerin sahiplenilmesini amaçlıyoruz. Yegane hedefimiz budur.
  • Bakım evi olmayan yerlerde hemen bakım evleri açılacak. Sahipsiz köpekler buralarda bakılacak. Sahipsiz hayvanlar kısırlaştırılıp aşılanacak ve sahiplerine verilecek. Bunu başarabilirsek bir sonraki adıma da ihtiyaç kalmayacağını düşünüyoruz. bu sorunu milletimizin arzu ve beklentileri doğrultusunda çözmüş olacağız.

1 YORUM