Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın hayatında önemli kırılma noktaları var. Kabullenemediği küçük çaplı yenilgiler derin izler bırakıyor. Sonraki hayatını o hadiseyi bir daha yaşamamak üzerine inşa ediyor. Mahkemeyi bastığı Beyoğlu Belediye Başkanlığı seçimi ve tercihli oylarla kaybettiği milletvekilliğini bu minvalde sayabiliriz.
17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmaları ve 7 Haziran seçimleri ise Erdoğan’ın hayatındaki en önemli depremler. Birincisinden sonra yargıyı, 7 Haziran’ın ardından yasamayı bitirmeyi kafasına koydu. Bir daha ne 17-25’i ne de 7 Haziran’ı yaşamak istiyor.
Erdoğan, Suriye tipi başkanlık modeline tek kelimeyle mahkûm. Ancak asıl hedefi İran tipi liderlik; yani Hamaney gibi ömür boyu görevde kalacak, mutlak sorumsuz olacak ve her konuda son sözü söyleyecek. Despotik Suriye rejiminin temellerini atarken, öte yandan halkın ideolojik dönüşümünü sağlayıp İran modelini mümkün kılacak yatırımlar yapıyor.
RÜKÛ YETMİYOR SECDE İSTİYOR!
Cengiz Çandar, Aksiyon Dergisine verdiği bir mülakatta Erdoğan’ın herkesi secdede istediğini, onun için rükûda duran Doğan Grubuna vurmaya devam ettiğini söylemişti. Yakın tarihteki örnekler Çandar’ı haklı çıkardı. Ahmet Davutoğlu’nu görevden alıp, Binali Yıldırım’ı Başbakan ataması en uç örnek. Ortaya çıkan e-postaların tanıklığına ihtiyaç yok; Hürriyet’e kısa bir göz atmayla artık secdede olduklarını görebiliyoruz.
Erdoğan yüzde 100 garantili çalışıyor, bir puanlık sapma ihtimaline bile tahammülü yok. O yüzden en küçük internet sitesi ya da az takipçili sosyal medya hesaplarını dahi susturuyor. O yüzden buna değmiş buna değmemiş mantığıyla 3500’e yakın hâkim ve savcıyı görevden aldırdı. O yüzden darbeye katılmadığı kesin subayları bile “sonraki projelerde görev almak üzere kendini saklayan kripto” diye saçma gerekçelerle tutuklatıyor. O yüzden darbeye direnen emniyet teşkilatı, darbe bahanesiyle en büyük kıyımı yaşıyor. O yüzden Ekmeleddin İhsanoğlu gibi zayıf bir rakibin dahi karşısına çıkmasını istemiyor. Meşru cumhurbaşkanlığı adayına darbeci muamelesi yaptırma sebebi buydu.
7 HAZİRAN FOBİSİ
Hatırlayın, Erdoğan 7 Haziran’ın şokunu kaç günde atlatabildi. 1 Kasım gecesi anında fotoğraf paylaşan Cumhurbaşkanı, günlerce kamuoyu önüne çıkamadı. MHP ve CHP’ye çektiği operasyonla rahata erip kameralara görünmeye başladı. Bir daha o şoku yaşamamak için her türlü tedbiri almaya ve rejimin yapı taşlarını yerinden oynatmaya çabalıyor. Başkanlık bir heves değil zorunluluk. Bugün her şeye gücü yetiyor ama küçük de olsa yeni 7 Haziran ihtimali uykularını kaçırıyor.
Avrupa’da kraliyet sembolik makam, yasama, yürütme ve yargı erkleri, devlet otoritesini kullanıyor. Erdoğan’ın kafasındaki modelde tam tersi geçerli. Üç erk sembolik olacak tek otorite kendisi kalacak. Muhalefet görünümlü partilerin ‘başkanlık sistemini tartışabiliriz’ çıkışları naiflik olarak değerlendirilemez. Ya Erdoğan’ı tanımıyorlar ya da kayıkçı kavgasıyla milleti oyalıyorlar. İkinci ihtimal daha kuvvetli.
Milli irade ve seçimlerin kutsiyeti de basit araçlardan ibaret. Kendine verilenler dışında hiçbir oy kutsal değil. Basketbol camiasının başkanını seçemediği bir ortamdayız. İran’da adaylığın izne tabi olduğunu görüp halimize şükrediyorduk. Şimdi federasyon başkanlığına adaylık dahi Saray’ın iznine tabi. Seçilmiş HDP’li belediye başkanları, görevden alınıyor, tutuklanıyor, yerlerine kaymakamlar kayyım atanıyor. 8 ay önce yüzde 50 oyla seçilen Başbakan Davutoğlu onur kırıcı biçimde azlediliyor.
Parlamentonun açılışında yaşananlar ise olayın vahametini gören gözlere gösterdi. Erdoğan milletvekillerime “beni halk seçti, beni eleştiremezsiniz” deyiverdi. Biraz anayasa bilenler bırakın eleştirmeyi, parlamenterlerin cumhurbaşkanını Yüce Divan’a gönderme yetkisinin bulunduğunun farkında. O ise eleştiriye tahammül edemiyor. Parlamenter sistemle, Erdoğan arasındaki sorun sanılandan çok daha derinde. Ve aslında sorun demokrasiyle… Bir zamanlar ‘demokrasi sadece bir araç’ demişti. Şimdi de başkanlık sadece bir araç…
sefercan@tr724.com / @can_sefercan