Son yıllarda sık tüketilmeye başlanan enerji içecekleri, yüksek miktarda şeker ve uyarıcı madde içerdiği için obizeteden davranış bozukluğuna kadar birçok sağlık sorununa yol açabiliyor.
Özellikle ergenliğe adım atma sürecindeki çocukların bu ürünleri çok tükettiğine dikkat çeken Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Selim Kurtoğlu, ebeveynleri uyarıyor: ‘Enerji içeceklerinin birçoğunda yüksek dozda kafein, şeker türleri, ginseng, mate çayı, guarana, taurin, glukuronalakton, inozitol, karnitin, sitrik asit, karbonat ve vitaminler gibi uyarıcı maddeler vardır. Ergenlerde de önemli sağlık sorunlarına neden olan bileşiklerin başında kafein yer almaktadır. Enerji içeceklerindeki kafein miktarı ise asitli içeceklerden oldukça fazladır.’
Ani kalp problemine dikkat!
Kafein ve ginseng maddelerinin, kalp ve damar sorunlarına yol açtığı bilinmektedir. Kafeine bağlı olarak çarpıntı, ritim bozukluğu, hipertansiyon riski ortaya çıkabilmektedir. Kalp hastalığı söz konusu ise; enerji içeceğinin aşırı tüketimi ani ölümlere bile neden olabilmektedir. Beyin damarlarında daralma, geçici iskemik ataklar olabilmektedir. Ginseng ise çarpıntı, kalp atımlarında artış, hipotansiyon, uykusuzluk, ödem, baş dönmesi gibi yan etkilere yol açabilmektedir.
Enerji içeceklerinin oluşturduğu diğer bir risk ise yapay tatlandırıcılardan kaynaklanan şeker yüküdür. Bir kutu enerji içeceğinde, 21-34 gram şeker bulunur. İçeriklerinde bulunan diğer bir madde de asiditeyi artıran sitrik asittir (limon tuzu). Tüm bu faktörlerin yan etkileri artırdığı bilimsel verilerle ortaya konulmuş durumda. Enerji içeceklerinin aşırı tüketilmesi halinde karşılaşılan diğer problemleri ise şöyle sıralamak mümkün:
- Kafeine bağlı olarak; anksiyete bozukluğu, uykusuzluk, reflü, bulantı kusma, yerinde duramama, ellerde titreme, sık nefes alma ve buna bağlı olarak alkaloz, iştahsızlık ve sık idrara çıkma görülebilmektedir.
- İçeriğindeki sitrik asit nedeniyle diş minelerinde aşınma, diş çürükleri, asit içeriğine bağlı mide şikayetleri ve gastrit gözlemlenebilmektedir.
- Enerji içeceklerinde bulunan glukoz, sükroz ve früktozun yüksek dozda ve uzun süre alınması ise obezite ve karaciğer yağlanması ile insülin direnci ve tip 2 diyabet tablosunu ortaya çıkarmaktadır.
- Bu içeceklerin uykusuzluğa neden olduğu bilinmektedir, ayrıca uyku kalitesine de etkilemektedir.
- Görme sorunlarına yol açabilmekte, anksiete, suç işleme eğilimi, depresyon hatta intihara neden olabilmektedir.
- Sigara, alkol ve diğer uyuşturucu maddelere yönelme görülmekte, ileri yaşlarda alkolizm riski ortaya çıkabilmektedir.