Emanetçiler sonunu getiremiyor 

HABER İNCELEME | HASAN CÜCÜK 

Sergen Yalçın’la yollarını ayıran Beşiktaş’ta boşalan koltuğun ‘emanetçi’ sahibi Önder Karaveli oldu. Karaveli yönetiminde çıktığı 3 maçta haneye yazılan 7 puan dikkat çekti. Özellikle Fenerbahçe deplasmanda ortaya konan başarılı futbol, teknik adam arayışını sürdüren yönetimin bir daha düşünmesini sağladı. Başkan Ahmet Nur Çebi, Göztepe galibiyeti sonrası ‘’Benim ilk tercihim Önder Karaveli’dir. Projelerimize gayet uygun bir profildedir. Ona her şey yakışır. Hocamız, Süper Kupa maçında da takımımızın başında olacak. Kendisini çok beğeniyorum ve şans şu anda onun elinde.’’ açıklamasını yaptı.  Emanetçi gelip, kalıcı olan isimlerden her zaman verim almak mümkün olmuyor. 

Önce Fenerbahçe’den başlayalım. 3 Haziran 2018’de başlayan Ali Koç döneminin ilk teknik direktörü Hollandalı Phillip Cocu, yardımcısı Erwin Koeman oldu. Lig ve Avrupa arenasında Cocu yönetiminde çıkılan 15 maçta facia sonuçlar alındı. Hepi topu 3 galibiyet alınırken, 7 maçta sahadan mağlup ayrıldı. Cocu’yu gönderen Ali Koç, koltuğu Erwin Koeman’a teslim etti. Koeman ilk sınavını Galatasaray deplasmanında verip, 2-2 beraberlikle dönünce güven oyu aldı. Takip eden iki maçı da kazanınca koltuğu doldurdu yorumları yapıldı. Ancak Trabzonspor yenilgisiyle yeniden kara bulutlar çöktü. İlk 3 hafta performansını sürdüremeyince 9 maç sonunda bileti kesildi. Emanetçi dönemi kalıcı olmadı. 

Fenerbahçe, Zdenek Zeman ve Werner Lorant sonrası kulübün sembol isimlerini ‘emanetçi’ olarak göreve getirdi. Zeman sonrası Turhan Sofuoğlu, Lorant sonrası Oğuz Çetin yardımcılıktan teknik patronluğa terfi etti. Sofuoğlu sezonu tamamlarken, Oğuz Çetin sadece 9 maç görev yaptı. Her iki ismin emanetçiliği kalıcılığa dönüşmeden sonlandı. Geçen sezon Erol Bulut’u gönderen Koç, son 10 haftada takımı Emre Belözoğlu’na emanet etti. Genç hoca, oldukça başarılı bir performans ortaya koymasına rağmen kalıcı olmadı. Tercihini Vitor Pereira’dan yana kullanan Ali Koç, umduğunu yine bulamadı. Vitor Pereira kovulurken, Emre Belözoğlu Başakşehir’i dipten alıp zirveye çıkardı. 

Galatasaray, emanetçi hocalardan yana oldukça şanslı bir ekip. İki kez şampiyonluk gördü. 2007-08 sezonuna Karl-Heinz Feldkamp yönetiminde başlayan sarı-kırmızılar sezonun bitimine g hafta kalan Alman hocanın sağlık sorunlarından görevi bırakmasıyla sarsıldı. Boşalan koltuğu yardımcısı Cevat Güler oturdu. Güler yönetiminde çıkılan 6 maçtan 18 puan çıkarıp, sezonu şampiyon tamamladı. Cevat Güler’le devam edilmeyip, Michael Skippe’ye takım teslim edildi. Alman Hoca sezon sonunu görmeden şubat ayında gönderildi. Yerine gelen Bülent Korkmaz ise sezonla birlikte gönderildi. 

2014-15 sezonu başlarken Galatasaray’ın kaptan köşkünde İtalyan Cesare Prandelli vardı. Lig ve Avrupa’da alınan başarısız sonuçlara, yönetimle yaşadığı problemler eklenince İtalyan Hoca’nın bileti kasım ayında kesildi. A Milli Takım’da yardımcı antrenör olarak görev yapan Hamza Hamzaoğlu, sezon sonuna kadar ‘emanetçi’ düşüncesiyle takımın başına geçti. Ancak hem lig hem de kupa şampiyonluğu Hamzaoğlu’nun kalıcı imza atmasını sağladı. Yönetimin müdahalelerine dayanamayan Hamzaoğlu Kasım 2015’de istifa etti. Yerine büyük vaat ve beklentilerle gelen Mustafa Denizli sezon sonunu görmeden istifa edip gitti. Hamzaoğlu’na vefasızlığın bedeli sezonu ikisi geçici 5 isimle tamamlamak oldu. 

Sergen Yalçın sonrası takımı Önder Karaveli’ye ‘emanet’ eden Beşiktaş, geçmişte iki kez Tayfur Havutçu’yu emanetçi olarak göreve getirdi. 2010-11 sezonunda Bernd Schuster’i gönderen Beşiktaş, Havutçu’ya takımı 12 maç emanet etti. Ertesi sezona Portekizli Carlos Carvahal yönetiminde başlayan Beşiktaş, bitime 7 hafta kala hocasıyla yollarını ayırdı. Takım yine Tayfur Havutçu’ya emanet edildi. Sezon bitimiyle yeniden Havutçu’yla yollar ayrıldı. 

Gunnar Solskjaer

Avrupa’da emanetçi dönemi muhteşem, kalıcı günleri fiyasko olan isimler var. Bunların başında Chelsea’da Roberto Di Matteo, Real Madrid’de Santiaogo Solari ve Manchester United’da Ole Gunnar Solskjaer geliyor. Andre Villas- Boas’ın yardımcılığını yapan Di Matteo, mart 2012’de Portekiz hocanın görevine son verilince ‘emanetçi’ oldu. Plan sezon sonuna kadar Di Matteo’nun görevde kalmasıydı. Şampiyonlar Ligi’ni kazanınca Chelsea yeni hoca arayışını sonlandırıp, Di Matteo’nun kalıcı olmasının yolunu açtı. Emanetçi olarak Chelsea’nın başında 21 maça çıkan Di Matteo, 2,19 puan ortalaması tutturdu. Genç teknik adam kalıcı olarak sözleşme yaptıktan sonra beklentilerin altında kaldı. Kovulana kadar yine 21 maçta takımın başında sahaya çıktı. Puan ortalaması ise 1,76 oldu. Emanetçi döneminin gerisinde kalınca bileti kesildi.

2018-19 sezonuna Julen Lopetegui yönetiminde başlayan Real Madrid, alınan başarısız sonuçlar sonrası yollarını ayırdı. İki yıldır B takımını çalıştıran Santiaogo Solari, emanetçi olarak Real’in dümenine geçti. Üst üste 4 maçını kazanınca, güven tavan yaptı. Atılan kalıcı imza sonrası teklemeye başlayan Solari sezon sonunu göremeden kovuldu. 

Aralık 2018’de Jose Mourinho’nun biletini kesen Manchester United yönetimi takımı ‘geçici’ notuyla eski futbolcusu Ole Gunnar Solskjaer’e emanet etti. Norveçli’nin geçici günleri beklentilerin çok üstünde geçti. United’in başında sahaya çıktığı ilk 11 maçta yenilgi yüzü görmedi. Bu maçların 10’unda sahadan galibiyetle ayrıldı. Emanetçilik döneminde United ile 19 maça çıkan Solskjaer, 14 galibiyet, 2 beraberlik ve 3 yenilgi aldı. Mart 2019’da Norveçli Hoca ile masaya oturan yönetim haziran 2022’ye kadar sözleşme imzaladı. Kalıcı imzayla düşüşte başladı. Geçen yıl gelen lig ikinciliği şampiyonluk umutlarını artırdı. Bu sezon ise beklentilerin çok altında kalınca, geçtiğimiz haftalarda bileti kesildi. 

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin