Emailler sızdırıldı: ‘Çavuşoğlu, Trump’ın hapisteki eski kampanya direktörüne lobicilik yaptı’ iddiası

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu

ABD Başkanı Donald Trump’ın hapiste olan eski kampanya direktörü Paul Manafort’un lobicilik faaliyetlerine ilişkin dikkat çeken yeni belgeler ortaya çıktı. Güçlü bir Ukraynalı politikacının, Paul Manafort tarafından kurulan Avrupa’daki gizli lobicilik kampanyasının para kasası olduğuna dair bazı emailler sızdırıldı. Bu emaillerde Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da lobiciler arasında olduğu belirtiliyor.

Ahval News’in aktardığı Organized Crime and Corruption Reporting Project’te yer alan makaleye göre, Türkiye’nin Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, bir zamanlar Manafort’un lobicisiydi.

Haberde aktarılana göre kampanya; diplomatları ve politikacıları, Ukrayna’nın önde gelen bir muhalefet liderinin hapse atılmasının ülkenin Avrupa Birliği ile bir ortaklık anlaşması imzalamasını engellememesi gerektiği konusunda ikna etmeyi amaçlıyordu.

Manafort’un fonu, bugün Ukrayna parlamentosu üyesi ve en büyük muhalefet partisinin lideri olan Serhiy Lovochkin olarak açıklanıyor.

Lovochkin, ABD Başkanı Donald Trump’ın 2016 kampanyasının başkanlığını yürütmüş bir isim olarak biliniyor.

Manafort ayrıca eski Polonya Cumhurbaşkanı Aleksander Kwasniewski, eski Avusturya Şansölyesi Alfred Gusenbauer ve Avrupa Komisyonu Başkanlığı da yapmış olan eski İtalya Başbakanı Romano Prodi’den oluşan, gayrı resmi karanlık görünüşlü “Hapsburg Grubu” nu da işe aldı.

Kampanyayı koordine etmek için Manafort, İtalya’da tanınmış bir politik yorumcu ve halkla ilişkiler danışmanı olan Amerikalı eski gazeteci Alan Friedman ile çalıştı. Friedman, lobicilik kampanyasındaki rolü yüzünden suçlanmadı.

E-postalar, Hapsburg Grubu’nun bu üç üyesinin yanı sıra, Çavuşoğlu ve Friedman da Lovochkin’in bordrosunda olduğunu gösteriyor. Ancak 2013 yılının ortalarına doğru, Lovochkin’in ödemesi gereken bakiye gecikince Gusenbauer endişelendi.

Friedman, Manofort’a Çavuşoğlu’ya 230 bin Euro’luk “ayrı” bir transfer yapması gerektiğini söyledi. Manafort’un asistanı Konstantin Kilimnik, Lovochkin’e e-posta zincirini alır almaz göndertmiş.

Emaillere göre Çavuşoğlu, ayrıca, Ukrayna’nın 2012’deki parlamento seçimlerini gözlemlemek için bir PACE misyonuna üye olarak hizmet ederken gizlice lobicilik yapıyordu.

Sızan e-postalara göre, Manafort tarafından kontrol edilen ve lobicilere ödeme yapmak için kullanılan hesaplara yaklaşık 2 milyon Euro’luk kaynak aktarıldığı belirtiliyor.

Paul Manafort, Eylül 2018’de Rusya soruşturmasını yürüten özel yetkili savcı Robert Mueller ile anlaşmaya varmıştı.

“ABD’ye karşı gizli anlaşma yapmak” ve “adaleti engellemek için komplo kurmak” suçlarını kabul eden Manafort, itirafçı olmuştu.

Manafort’a yolsuzluk, banka usülsüzlüğü ve banka hesaplarını gizlemek dahil sekiz ayrı suçlama getirilmişti.

Bu, aynı zamanda ABD Adalet Bakanlığı’nın Rusya’nın 2016 ABD başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddialarına yönelik soruşturmasında ilk adli duruşmaydı.

Bununla beraber suçlamalar, Manafort’un büyük ölçüde Trump kampanyasından önceki, Ukrayna’daki Rusya yanlısı siyasetçilere verdiği danışmanlık hizmetini hedef alıyordu.

Başkan Trump, Mueller soruşturmasını “cadı avı” diye niteleyerek ekibi ile Rusya arasında gizli bir işbirliği olmadığını savunmuştu.

Washington’da federal yargıç, Manafort’a iki ayrı kumpas suçundan toplam 73 ay hapis cezası vermişti.

Bu kararla Manafort bu davada 47 aya ek olarak 43 ay daha hapis cezası almış oldu. Manfort toplamda 7,5 yıl cezaevinde kalacak.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin