Fahiş elektrik faturaları sonrası eleştirilerin odağı haline gelen elektrik dağıtım şirketleri ortak bir açıklama yaptı. 21 elektrik dağıtım şirketi adına Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği’nden (ELDER) yapılan açıklamada, faturaları yükseltenlerin dağıtım şirketleri olmadığı belirtildi. “Elektrik tarifeleri ile ilgili elektrik dağıtım şirketlerinin hiçbir belirleyici rolü yoktur.” denildi. EPDK’ya dikkat çekildi. AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, geçtiğimiz günlerde katıldığı bir televizyon programında ‘zamları devletin yapmadığını’ söylemişti. Kamuoyu şu soruya cevap arıyor; bu zamları kim yapıyor?
Artan elektrik faturaları vatandaşları çok zor durumda bıraktı. Zam öncesi konutlarda 300-350 lira olan faturalar bir anda 800-900 liraya çıktı. İşyerlerinde ise durum daha vahim. Zira onlara gelen zam oranı yüzde 127! 8-9 bin TL’lik faturalar 20 bin lirayı aştı. Elektrik faturaları nedeniyle ‘kepenk’ kapatan işyerleri bile var. Yüzlercesi de faturalarda düzenleme olmaması durumunda kepenk kapatmaya hazırlanıyor.
AKP Grup Başkan Vekili Mahir Ünal, 13 Şubat’ta katıldığı bir televizyon programında, “Bu zamları devlet yapmıyor. Uluslararası piyasalardan gelen zamlar bir süredir yansıtılmaya başlandı.” demişti. Söz konusu açıklama sonrası gözler ‘fahiş’ oranda kar elde ettikleri belirtilen elektrik dağıtım şirketlerine çevrildi.
ELEKTRİK ŞİRKETLERİ, EPDK’YA DİKKAT ÇEKTİ
Onlar da dün ortak bir açıklama yaptı. 21 elektrik dağıtım şirketi adına Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) tarafından yapılan açıklamada, son günlerde medyada elektrik dağıtım şirketlerine yönelik haksız ithamlarda bulunulduğu ve elektrik tarifeleriyle ilgili dağıtım şirketlerinin belirleyici bir rolünün olmadığı belirtildi.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) belirlediği düzenlemeye göre, elektrik maliyetini etkileyen enerji bedeli, dağıtım bedeli, vergi ve fonlar dahil üç bileşenin olduğu aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
ÜRETİM MALİYETLERİ ARTTI
“Ocak ayında maliyetlerin artmasındaki en büyük etken elektrik üretim maliyetlerinin ciddi şekilde yükselmiş olmasıdır. Geçtiğimiz dönemde ülkemizde yaşanan kuraklık sebebiyle, elektrik üretimi içerisinde en yüksek paya sahip olan hidroelektrik santrallerinden sağlanan elektrik miktarı düşmüştür. Bu durum, elektrik üretiminde, ithal kaynaklar olan doğalgaz ve kömürün payını artırmıştır.
Enerji maliyetlerindeki yükselişin en büyük sebebi ithal edilen, uluslararası fiyatlara ve dövize endeksli doğalgaz ve kömür alım maliyetlerindeki ciddi artışlardır. Son 1 yıl içinde doğalgaz fiyatları 10 kata kadar, ithal kömür fiyatları ise 5 kata kadar döviz bazında artış göstermiştir. Elektrik üretim kaynaklarındaki bu maliyet artışı, fatura bedellerinin de yükselmesine neden olmuştur.”
HİÇ BİR BELİRLEYİCİ ROLÜMÜZ YOK
Faaliyetlerinin, gider ve gelirlerinin EPDK tarafından denetlendiğine işaret edildi. Şirketlerin işlettikleri varlıkların mülkiyetinin kamuya ait olduğu bilgisine yer verilen açıklamada, “Elektrik dağıtım şirketlerinin gelirleri, elektrik tarifelerinden bağımsız bir şekilde EPDK tarafından, rasyonel maliyetleri hesaplanarak ve tüketici faydası gözetilerek şeffaf bir şekilde 5 yıllık dönemler için belirlenmektedir. Özetle; elektrik tarifeleri ile ilgili Elektrik Dağıtım Şirketlerinin hiçbir belirleyici rolü yoktur.”