Kuzey Afrika ülkelerinden Cezayir’de Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika’nın istifasıyla sonuçlanan protesto gösterilerinin bir benzeri Sudan’da yaşanıyor.
Sudan’da binlerce gösterici, aylardır devam ettikleri eylemleri Devlet Başkanı Ömer El Beşir’in başkent Hartum’daki yerleşkesi önüne taşıdı.
Euronews’in haberine göre, hafta sonu en kalabalık kitleye ulaşan protestocular geceyi başkanlık yerleşkesi önünde kurdukları çadırlarda geçirdi. Dün başkanlık binası önünde oturma eylemi yapan göstericiler, Sudan’ı 30 yıldır yöneten El Beşir’in istifasını istiyor.
Savunma Bakanlığı ve İstihbarat Dairesi de aynı yerde
Yerleşkede El Beşir’in yaşadığı yerin yanı sıra Sudan Savunma Bakanlığı ve Sudan Milli İstihbarat Dairesi’nin merkezi bulunuyor.
19 Aralık’tan bu yana devam eden El Beşir karşıtı gösterilerde polisin sert müdahalesi sonrası onlarca kişi hayatını kaybetti. 6 Nisan’da gerçekleştirilen eylemlerde 5 kişi öldü. Hayatını kaybeden göstericilerden üçü gerçek mermiyle vurulmuştu.
Ulusal Güvenlik Konseyi: Eylemcilere kulak verilsin
El Beşir, istifa çağrıları karşısında muhalefetin iktidarı seçimler yoluyla alması gerektiğini belirtiyor.
Bu arada, Sudan resmi haber ajansı, Ulusal Savunma ve Güvenlik Konseyi’nin, Ömer El Beşir başkanlığında toplandığını duyurdu. Toplantının ardından Konsey’den yapılan açıklamada, “Eylemciler toplumun bir kesimini temsil ediyor ve onların taleplerine kulak verilmesi gerekir.” ifadesi kullanıldı.
Huge crowds chanting in Khartoum tonight:
"The people demand the fall of the regime." pic.twitter.com/V8m7aS5SSD
— Yousra Elbagir (@YousraElbagir) April 7, 2019
Sudan genelinde elektrikler kesildi
El Beşir karşıtı gösteriler devam ederken Sudan Su Kaynakları Ve Elektrik Bakanlığı ülke genelinde elektriğin kesildiğini duyurdu.
Bakanlık Sözcüsü İbrahim Yasin Şeklavi, yaptığı yazılı açıklamada, konveyör hatlarından birinde oluşan acil durum arızasının kademeli olarak tüm elektrik santrallerinde yaşanması sebebiyle ülke genelinde elektriğin kesildiğini belirtti. Şeklavi, arızanın ne zaman giderileceği konusunda bilgi vermedi.
Gösterilerde 52 kişi hayatını kaybetti
Ülkede 22 Şubat’ta bir yıl süreyle OHAL ilan edilmiş, Meclis 11 Mart’ta oy çokluğuyla aldığı kararla OHAL süresini 6 aya düşürmüştü. OHAL’den 3 gün sonra çıkarılan kararnamelerle de izinsiz gösteri, yürüyüş ve grevler yasaklanmıştı.
Gösteriler OHAL sonrasında da sürerken protestolarda hükümete göre 32, Uluslararası Af Örgütüne göre ise 51 kişi hayatını kaybetti.