İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, günlük su tüketimi ve Anadolu yakasından Avrupa yakasına su aktarımı konusunda tarihi rekorlar kırılan bir dönemden geçildiğini söyledi. Melen Barajı’nın bitirilmemesine de tepki göstererek DSİ’ye seslenen Ekrem İmamoğlu, “Ne yazık ki artık cevap dahi alamıyoruz.” dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (İSKİ) kentte yürüttüğü en büyük içme suyu projesi olan Kağıthane -Bahçelievler-Sefaköy İçme Suyu Tüneli’nde incelemelerde bulundu. Buradaki konuşmasında, “İSKİ yatırım yapan bir kurum, sadece suyu dağıtan ya da dağıttığı suyun atık suyunu rehabilite edip, arıtıp, doğaya bırakan bir kurum değil.” diyen İmamoğlu, “Burası, inşaatı devam eden Kağıthane-Bahçelievler-Sefaköy İçme Suyu Tüneli. Kaynağını yaptığımız dev çelik borularla İstanbul’a su getiriyoruz. İSKİ, arıtma tesisleri ve altyapı çalışmaları ile tarihinin en çok yatırım yapılan dönemini yaşıyor.” dedi.
İstanbul’un önemli su kaynaklarından Melen’de rezervin olmamasının en önemli sıkıntılarından biri olduğunu söyleyen ve DSİ’yi eleştiren Ekrem İmamoğlu, “Yani orada suyu rezerve edemiyoruz, biriktiremiyoruz. Gelen anlık yağışlarla biriken suyu pompalayabiliyoruz. Bunun da sebebi, ne yazık ki artık cevap dahi alamadığımız Devlet Su İşleri tarafından yapılması gereken Melen Barajı meselesi. Bu hem bizim oradaki suyu rezerv etmemiz, depolamamızla birlikte, aynı zamanda enerji tasarrufunu da sağlayacak. Çünkü o baraj, aynı zamanda enerji üretecek. Tabii bu bizim talihsizliğimiz. Umarım bir an önce hem bakanlık hem Devlet Su İşleri sağlıklı bir süreç öngörürler. Bir an önce ne zaman bitirileceği açıklanır. 1 milyar metre küpe yakın suyun rezerv edileceği, biriktirileceği baraj, ne zaman İstanbulluların yaşamında yer bulur? Bu, açıkçası bizim hayati meselemiz olan su meselemiz açısından, çok önemli bir konu.” ifadelerini kullandı.
Su faturalarının yüksek geldiği yönündeki eleştirilere de değinen Ekrem İmamoğlu, “İSKİ, yatırım yapan bir kurum. Sadece suyu dağıtan ya da dağıttığı suyun atık suyunu rehabilite edip, arıtıp, doğaya bırakan bir kurum değil. Şu iş bile, 10 milyar lirayı aşan bir yatırım ve inşallah önümüzdeki sene bitireceğiz. 4-4,5 senede, kendi öz kaynaklarıyla da bitirecek İSKİ. O bakımdan İSKİ, tarife konusunda koşullarını planlarken, İstanbul’un ihtiyaçları karşılığındaki yatırımları da yapabilecek bir tarifeyi organize etmek zorunda. Bu, iki kere iki, dört. Ama bu konu, geçtiğimiz dönem çok suistimal edildi. Su, gerçekten çok zor bir mesele. İnsanlarımızın kesintisiz, bu suyu evlerinde görmesi şart, çağdaş ve yaşam kalitesinin en üst seviyede olması için bu kadim şehir İstanbul’da.” diye konuştu.