Ekonomistler tepkili: Kavcıoğlu’nun BDDK’ya atanması, eski modelin ölmediğini gösteriyor

TR724 EKONOMİ |

Türkiye ekonomisinde Mehmet Şimşek’in 5 yıl aradan sonra yeniden Hazine ve Maliye Bakanlığına getirilmesiyle yeni dönem başladı. Mehmet Şimşek, bugüne kadar yaptığı bütün açıklamalarda ‘rasyonalleşme, (akla uygun hareket etme), kurallara bağlı olma, tutarlılık ve şeffaflık’ mesajları verdi.

Mehmet Şimşek’in ardından yine gece yarısı kararnameleriyle kritik iki atama daha yapıldı. Merkez Bankası ve BDDK başkanları değiştirildi. Merkez Bankası’na adı günlerdir gündemde olan ve Mehmet Şimşek’in istediği Hafize Gaye Erkan getirildi. Eski Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu ise BDDK’nın başına atandı. Ekonomistlere göre söz konusu atama aslında tam anlamıyla ‘rasyonalleşme’ olmayacağının da kanıtı.

ESKİ MODEL ÖLMEDİ, DİNLENMEYE ÇEKİLDİ

Prof. Dr. Burak Arzova, “Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanlığı’na TCMB Eski Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun atanması, yeni teknik direktörün takımına yönetimin oyuncusunun eklenmesi gibi bir şey. Teknik Direktör üzerinde yönetimin baskısını sezon ilerledikçe daha çok göreceğiz gibi.” ifadelerini kullandı.

Koç Üniversitesi’nden Prof. Dr. Selva Demiralp ise “Şahap Kavcıoğlu’nun BDDK başkanı olarak atanması eski modelin ölmediği, muhtemelen dinlenmeye çekildiğine işaret. Bu durumda Gaye Erkan’ın TCMB başkanlığı ile beklenen ortodoks U-dönüşü ne kadar uzun soluklu olur?” paylaşımında bulundu.

MERKEZ BANKASI BAŞKANI KENDİ BAŞINA NE KARAR ALMIŞ!

Prof. Dr. Rafet Gürkaynak da şu paylaşımda bulundu: “Aklımızla alay edilen bir gün daha. Ve fakat kendi düşen ağlamaz. Sabık MB başkanının görevden alınma nedenini (alındıysa, o da belli değil) söyleyen oldu mu? Kendi başına ne karar almış da beğenmemişler? Ne demişler de yapmamış? MB’de yaptığı işten memnun değillerse BDDK’da farklı bir şey yapacağını neden düşünmüşler? Bize müstahak, o ayrı. Para politikası bankalar üzerinden reel ekonomiye aktarılır. Soru: Bankaların emir komuta ile doğrudan siyasi kontrol altında oldukları bir sistemde MB mi, BDDK mı stabilizasyon politikası için daha önemlidir? Cevap: Fark etmez, bu şekilde yapılan işten zaten hayır gelmez.”

ESKİ SİSTEM ÖRTÜK ŞEKİLDE DEVAM EDECEK

Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Küçükkale ise şöyle bir paylaşımda bulundu: “TCMB başkanının BDDK başkanı olarak yeniden atanması, bende, şu ana kadar devam eden sistemin (örtük şekilde) yine devam edeceği izlenimini oluşturdu… Yani, TCMB’nin ticari bankalar üzerinden Hazine’yi finanse etmeyi sürdüreceğini düşünüyorum…”

 

 

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin