Ana Sayfa Ekonomi Ekonomi, ABD’yi kaçırdı

Ekonomi, ABD’yi kaçırdı

YORUM | ALİ DENİZ

Ne zaman siyasal veya sosyal bir kriz olsa siyasetçiler ‘bu işten kârlı çıkacağız’ yalanı ile kendi çözümlerini halka sevimli göstermeye çalışarak zamana oynuyorlar.

Türkiye bölgesinde hiç kimse ile iyi geçinemiyor. Hangi ülke ile takışsak, siyasetçilerden ‘hesabını soracağız, bu can bu bedende kaldığı sürece onlara haddini bildireceğiz’ vs vs kıvır zıvır tekerlemeleri duyuyoruz.

Hatırlarsanız çok kısa bir zaman önce Rus uçağı krizinden sonra Ruslar turist göndermeyi ve ‘domates’ almayı bıraktığında Akdeniz bölgesi kan ağlamıştı, yalvar yakala tavizlerle Putin’i ikna ettiler.

BU YAZIYI YOUTUBE’TA İZLEYEBİLİRSİNİZ ⤵️

Terör krizi, sınır ötesi harekatlar, güvenlik krizleri, beka krizleri hep birilerine yaradı.

Türkiye halkı son 18 yılda hiçbir krizden birşey kazanmadı.

Türkiye’deki krizlerden her zaman kazananlar birtakım silah, drone, gemicik sahibi çevreler oldu. Halk hep kaybetti.

Virüs başladığında da siyasiler zaten içinde bulunduğu ekonomik darboğazda arada görünmez kılma amaçlı olarak sadece virüse vurgu yaparak ‘bu krizden kârlı çıkacağız, Çin’in üretimi bize kayacak, zaten ABD ile araları da kötüydü, virüs bu işi katmerleştirdi, Türkiye üretim üssü olacak’ dediler.

İktidarda her zaman boş bir özgüven var, hiç gardları düşmüyor. Virüs bütün batıyı yerle bir ederken bunlar hangi altyapılarına bakarak nelerine güvenerek bu sözleri ettiler hiç bilinmez.

Vatandaşından para dilenen bir iktidar güya batının ve Çin’in üretimde çöküşlerine, ‘atağa kalkarak’ cevap verecekti.

İngiltere’de hükümet 32 milyar dolar para dağıttı. Kredi değil, hibe! Bizde de herkesi krediye boğan bir ekonomi yönetimi var.

Krizden kârlı filan çıkmayacağız, bu kriz bize yaramadı, yaramayacak.

ABD’nin son hamlesini iyi okumak lazım; Çin ile ilişkileri her geçen gün bozmaya devam eden Trump yönetimi Çin’e alternatif olarak kendisine Hindistan’ı seçti.

Ne diyordu; ‘atı alan Üsküdar’ı geçti’.

Google Hindistan’a 10 milyar dolar sermaye yatırım yapmaya karar verdi. Kimse bunu Google’un tamamen ticari sebeplerle kendi başına aldığı bir karar olarak görmesin.

Bunun 5.5 milyar doları gerçekleşti bile, Google, Hindistan merkezli Reliance Industries‘ın dijital kolunun yüzde 7,7’lik hissesini 4,5 milyar dolar karşılığında satın aldı.

Tasarruf kıtlığından kaynaklı yabancı sermayesiz büyümesi imkansız olan bir ekonomimiz var. Eğer Google bu yatırımını Türkiye’ye yapsaydı belki de Türk ekonomisi uzun soluklu bir rahatlamanın başlangıcına kavuşmuş olacaktı.

Bu kartopu etkisi olacaktır, yakında Hindistan’ta ABD yatırımlarının arttığını göreceğiz.

Bunu sadece Google’un seçimi olarak göremezsiniz, ABD bizi değil Hindistan’ı seçti.

Açık olan bir bankaya para yatırdı diye insanları hapse atarsan, düşüncesini yazdı diye gazetecileri yıllarca içerde tutarsan, milyarlarca dolarlık şirketlere el koyarsan, ülkede bağımsız adil hukuku bitirirsen, çarşaf çarşaf listeler hazırlayıp bir gecede yüzbinlerce insani KHK’larla işinden atarsan elbette güvenilir liman olarak Hindistan kadar değerin olmaz.

Ekonomi yönetimini ilçe parti teşkilatında üye kaydetme seviyesindeki zekâsı ile yapanların boş özgüvenli açıklamalarına değil en ağır resesyon ve virüs krizi koşullarında bile paravan inşaat şirketlerine devletten verdikleri ihalelere bakın.

Türkiye’de gösterilmeye çalışılan ekonomi balondur, balon şişmeye devam ediyor.

HENÜZ YORUM YOK