‘Futbol’ ve ‘vefa’ son yıllarda özenle bir araya gelmekten çekinir oldu. Oyunculardaki forma aşkı, para aşkına, yöneticilerde vefa duygusu ise bonservisten gelecek bedele yenileli yıllar oldu. Vefa kavramı tedavülden kalkmasına rağmen zamanı tersine çeviren örnekler de yok değil. Sportif katkı sağlayıp, taraftarın kalbinde taht kuran oyuncularına vefa gösteren kulüpler, oyuncuyla birlikte giydiği formasını da müzeye kaldırıyor. Acı olan ise, dünyada birçok kulübün uyguladığı bu vefa davranışının Türkiye’ye hiç uğramamış olması. Buralarda yıllarca kulübe ve milli takıma hizmet eden oyuncuların adı siliniyor, kulüp üyeliğinden ihraç ediliyorlar. Vefa bir gün ülkemize de uğrar diye ümit ederek, forması müzeye kaldırılan oyunculara yakından bakalım.
Raul Gonzalez (7 numara; Schalke 04): Real Madrid formasını henüz 17 yaşında giyen Raul Gonzalez, kulüp tarihinin en başarılı isimlerinden biri oldu. Madrid kulübüyle tatmadığı başarı kalmayan Raul, 2010 yılında sürpriz bir şekilde kulübünden koparıldı. 33 yaşında ‘gurbetin’ yolunu tutan Raul’ün durağı Almanların ünlü takımı Schalke 04 olurken, efsaneleştiği 7 numaralı formayı Almanya’da da sırtından çıkarmadı. Alman kulübü Raul’ün 2 yıllık hizmetlerine teşekkür etmek için 7 numaralı formayı törenle ‘emekliye’ ayırdı. Gelgelelim, Raul’ün 2 yıllık hizmeti karşılığında gösterilen vefaya, Schalke formasını yıllarca giyen Olaf Thon ve İngo Anderbrügge tepki gösterdi, yanlış formanın müzeye kaldırıldığını söyledi.
Franco Baresi (6 numara; Milan): Gelmiş geçmiş, tartışmasız en iyi liberolarından biri olan Franco Baresi, kariyeri boyunca sadece Milan’da top koşturdu. 1977-97 yılları arasında 20 yıl Milan formasını giyen Baresi, 6 Serie A, 3 Avrupa Kupası şampiyonluğu yaşadı. 37 yaşında yeşil sahalardan kopan Baresi’nin 6 numaralı forması onunla birlikte emekliye ayrıldı.
Paolo Maldini (3 numara; Milan): Babası Cesara Maldini’nin 12 yıl top koşturduğu Milan kulübünden adımını attığında henüz küçük bir çocuk olan Paolo Maldini, İtalyan devinin formasını 1984-2009 arasında 25 yıl giydi. 41 yaşında yeşil sahalara veda ederken 7 Serie A ve 5 Avrupa Kupası şampiyonluğu yaşamanın mutluluğuyla gidiyordu. Evlatlarına sahip çıkmada örnek bir kulüp olan Milan ise 3 numaralı formayı müzeye kaldırarak Maldini’ye vefasını gösteriyordu.
Johan Cruyff (14 numara; Ajax): Hollanda futbolunun ‘sarı fırtınası’ Johan Cruyff, henüz 10 yaşındayken Ajax formasını giymeye başladı. 14 yaşında ilk şampiyonluğunu yaşadığı için futbol hayatı boyunca 14 numaralı forma giydi. Numaraların 1-11 arası değiştiği yıllarda UEFA’dan özel izin alarak 14 numarayı sırtında taşıyan Cruyff, Ajax’la 8 lig ve 3 Avrupa Kupası şampiyonluğu yaşadı. Cruyff’un efsane 14 numaralı forması 60. yaş gününde, yani 2007’de müzeye kaldırıldı.
Gianfranco Zola (25 numara; Chelsea): Maradona ile birlikte Napoli’yi Serie A şampiyonluğuna taşıdığında henüz 23 yaşında olan Zola, ufak boyuna rağmen hareketli futboluyla futbolseverlerin gönlünde taht kurdu. 1996-2003 arasında Chelsea formasını giyen Zola, İngilizlerin ‘en sevdiği yabancı’ olmayı başardı. Chelsea ile şampiyonluk yaşamadı ama taraftarın kalbinde silinmez bir yer edindi. Chelsea yönetimi Zola’nın 25 numaralı formasını resmi olarak emekliye ayırmadı, ama ‘küçük’ İtalyan’ın kulüpten ayrılmasından sonra hiçbir oyuncu 25 numaralı formayı giymedi.
Roberto Baggio (10 numara; Brescia): Milan, Juventus ve İnter gibi devlerin formasını giydikten sonra 33 yaşında Brescia kulübüne transfer olan Baggio, İtalya’nın yetiştirdiği en önemli futbolculardan biriydi. Brescia formasıyla çıktığı ilk 9 maçında 8 gol atarak kalitesini konuşturan Baggio, yaşadığı sakatlıktan sonra uzun süre takımdan ayrı kaldı. Ligin son haftalarında yeniden yeşil sahalara dönen Baggio, attığı kritik gollerle takımının son hafta ligde kalmasını sağlayınca taraftarın gönlünde silinmez bir iz bıraktı. 4 yıl Brescia formasını giydikten sonra yeşil sahalara veda ederken, kulüp yönetimi Baggio’nun 10 numaralı formasını müzeye kaldırdı.
Aldair (6 numara; Roma): 13 yıl Roma formasını giyen Brezilyalı Aldair, kulüp tarihinin en başarılı defans oyuncusu olarak gösterildi. 2003’te Roma’dan ayrılıp Genoa’ya gidince 6 numaralı forması müzeye kaldırıldı. Roma yönetiminin bu jestini 25 yıldır Roma forması giyen kaptanı Totti için yapıp yapmayacağı şimdiden merak konusu olmaya devam ediyor.
Bobby Moore (6 numara; West Ham): Aralıksız 16 yıl West Ham formasını giyen Bobby Moore, 1966 Dünya Kupası’nı kazanan İngiltere Milli Takımı’nın kaptanlığını yaptı. 1965 yılında Kupa Galipleri Kupası’nı kazanan ilk İngiliz takımı West Ham olurken, kupayı kaldıran isim yine Bobby Moore’du. West Ham yönetimi 6 numaralı Moore’un formasını müzeye kaldırırken, İngiliz yıldız 51 yaşında 1993’te kanserden öldü.
YEŞİL SAHADA CAN VEREN OYUNCULAR
Yukarıdakilerin tamamı başarılarından dolayı formaları müzeye kaldırılan isimler ama bazı oyuncular yeşil sahalarda top koştururken öldükleri için bu şekilde onurlandırıldı. Fransa’da 2003’te düzenlenen Konfederasyon Kupası sırasında kalbine yenilerek hayata veda eden Kamerunlu Marc Vivien Foe’nin 17 numaralı forması daha önce top koşturduğu Lyon ve Lens kulüpleri tarafından müzeye kaldırıldı. Macarların ‘genç yeteneği’ Miklos Feher, 24 Ocak 2004’te lig maçı sırasında yere yığılıp, kalp krizinden hayatını kaybedince 3 yıl formasını giydiği Benfica takımı 29 numaralı formayı onun anısına müzeye koydu.
Arjantin Futbol Federasyonu da, Maradona milli takıma veda ettikten sonra 10 numaralı formayı müzeye kaldırdığını açıklamış, ancak bu karar sadece birkaç ay sürmüştü.