Alman haber kanalı Deutsche Welle’nin (DW) Türkiye Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’la yaptığı röportaj kayıtlarına bakanlık çalışanları el koydu. DW Genel Müdürü Peter Limbourg, durumu ‘en sert şekilde’ kınadı.
DW’nin Conflict Zone adlı programı için gazeteci Michel Friedman, Bakan Kılıç’la 5 Eylül 2016 günü Spor Bakanlığı binasında bir söyleşi gerçekleştirdi. DW, daha önceden bakanlığın basın birimlerine röportajda konuşulacak konuların bildirildiğini ve röportaj esnasında da 15 Temmuz ve sonrasında yaşananların konuşulduğunu duyurdu.
DW’nin iddiasına göre, bakanla Michel Friedman’ın vedalaşmasının ardından Bakanlık Basın Sözcüsü gelerek DW’nin görüşmeyi yayınlayamayacağını belirtti. Friedman ve ekibi kararı protesto edince kayıtlara bakanlık görevlileri el koydu. DW ekibine kaydı teslim etmeden binadan çıkamayacağı bildirildi.
Konuyla ilgili açıklama yapan DW Genel Müdürü Limbourg şunları söyledi: “Bu Türkiye’deki basın özgürlüğünün bir kez daha apaçık şekilde ihlal edilmesi demektir. Burada yaşanan Türk yönetimi tarafından yapılmış bir zorlamadır. Bunun hukuk devleti ve demokrasi ilkeleriyle ilgisi yoktur. Bir bakanın kendi rızasıyla söyleşi verdikten sonra sorulan sorular hoşuna gitmediği için söyleşinin yayınlanmasını bu şekilde önlemeye kalkışması kabul edilemez. Türk tarafından video kayıtlarımızın derhal teslim edilmesini talep ediyor ve atılabilecek hukuki adımları inceliyoruz.”
Türkçe haber sitesi de bulunan DW, olaydan sonra ertesi güne kadar röportaj kayıtlarının teslim edilmesini talep ettiyse de, bunun henüz gerçekleşmediği açıklamasını yaptı. DW’nin sitesinde yer alan haberde, bakanlıktan “bu röportajın yayınlanmasını istemiyoruz” cevabı alındığı belirtildi.
BAKAMLIK EL KOYMAMIŞ, YAYINLAMAYIN DEMİŞ
Spor Bakanlığı’nın yazılı açıklamasıda şu ifadeler kullanıldı: “Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın Akif Çağatay Kılıç’ın uluslararası bir medya kuruluşu ile yaptığı röportajla ilgili “Kayıtlara el konulduğu” ifadesi gerçeği yansıtmadığı için aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek görülmüştür. Bant kaydı olarak gerçekleştirilen röportaj sırasında sunucu tarafından “Maksadını aşan ifadeler ve ithamlar” kullanılması üzerine ilgili televizyon yetkililerine söz konusu röportajın yayınlanmaması talebimiz iletilmiştir. Talebimiz üzerine röportajın yayınlanmamasıyla ilgili tasarrufumuz, söz konusu medya kuruluşunun yayın merkezi olan ülkede hassasiyetle uygulanmakta olan “Authorization/Yetkilendirme” kuralının yerine getirilmesidir.”