Gazetelerin bugün ‘enflasyon ve faize tek hane operasyonu’ başlığı ile duyurduğu haberde “Yeni reform paketi ile kamuda tek hesap sistemi etkin hale gelecek, Hazine rahatlayacak, faiz baskısı kırılacak. Bütün harcamaların bu hesaptan yapılacak.” iddiasında bulunuldu. Bunun bir hayal olduğunu söyleyen eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz sosyal medya hesabından ülkeyi 5 Nisan 1994’te krize götüren kararların yıl dönümünde uyarıda bulundu.
Yılmaz, “Tam da daha önce denenmiş ve ülkeyi krize sokmuş “sürrealist” faiz indirim politikasının yıldönümünde böyle bir haber okumak. O dönemin kamu görevlilerinin zamanın politikacılarına uygulamaya konulan politikanın sonuçlarını anlatmamaları/anlatamamaları 1994 krızine neden olmuştu.” ifadesini kullandı.
Haberlerde ise Ankara’da kamu harcamalarını düzene sokacak ve gelirleri artıracak iki ayaklı yeni paket hazırlığı olduğu belirtildi. Paketin en önemli unsurlarından birisini ise 23 Mart’ta TBMM’de kabul edilen ve 27 Mart’ta Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren reform paketinde yer alan kamu tek hesabı sistemi oluşturacğı iddia edildi. Torba yasa’nın 54 ve 55. maddelerinde, yerel yönetimler dahil, İşsizlik Sigortası Fonu hariç kamu idarelerinin mali kaynaklarının Merkez Bankası ve kamu bankalarında toplanması ve harcamaların da yine bu hesaptan yapılması öngörülüyor.
Hazine’nin nakit ihtiyaçlarının daha rasyonel değerlendirileceğinin iddia edildiği uygulama kapsamında, harcamalar günlük olarak bildirilecek ve buna ilişkin ödenekler günlük olarak hesaba aktarılacak. Yaklaşık 40 milyar liralık kaynağın daha verimli kullanılacağı öne sürülüyor. Plan ise Hazine’nin nakit ihtiyacı azaltılıp, bunun faiz üzerinde baskı yapması önlenemek.