TR724 HABER MERKEZİ | ALMANYA, UNNA
“Hayallerimizi dünyanın birçok ülkesinden gelen çocukların umutlarıyla birleştiriyoruz” sloganıyla yola çıkan ve Türkiye’de yaşanan cadı avı sonrası ülkelerini terk etmek zorunda kalan Yüksel Durgut ve Ramazan Şahin, dünyada ilk kez gerçekleştirilen bir proje ile 29 farklı ülkeden çocukları “Umut” projesi için bir araya getirdi.
2018 yılından beri Almanya’da bulunan ve daha önce de birlikte ‘Uyanış’ adlı bir resim sergisi açan Tr724 Yazarı gazeteci Yüksel Durgut ve Ramazan Şahin, kendi çektikleri resimlerin yarısını çocuklara göndererek, diğer yarısının da çocukların kendi hayal dünyalarında resmetmelerini istedi. Proje için Almanya, Mali, Pakistan, Brezilya, Hindistan, Afganistan, ABD, Japonya, Avustralya, Fransa, Laos, Vietnam, Türkiye, Eritre, Mısır, Kazakistan, Kırgızistan, Kenya, Litvanya, Kosova, Sırbistan-Karadağ, Polonya, Portekiz, Gana, Makedonya, Polonya, Suriye, Irak, Ermenistan’dan 6-12 yaş arasındaki çocukları bir araya getirdiler. Daha önce denenmeyen bir yöntem ile bu projenin dünya çocuklarının özellikle kuraklık resmini boyarken hayal dünyalarını anlamaya çalıştılar.
Açılışı Almanya’nın Unna şehrinde büyük bir katılım ile gerçekleştirilen ‘Umut’ sergisine şehrin Belediye Başkanı, Entegrasyon Bakanlığı’nın temsilcileri, tüm partilerin bölge başkanları, dini grupların temsilcileri, Caritas yetkilileri ve öğrenciler ile aileleri katıldı. Sergi açılış konuşmasını yapan Unna Belediye Başkanı Dirk Wigant, projenin öneminden bahsederek son zamanlarda buna ne kadar çok ihtiyacımız olduğunu belirtti. Wigant, çocukların bu dünyanın umudu olduğunu aktardı ve şunları ekledi: `Bazıları için umut güven ya da iyimserliktir, bazıları için umut iyi bir gelecek beklemektir. Her şeyden önce, umut öngörülebilir ve ulaşılabilir bir hedeftir`
Projenin bir diğer ayağında ise Unna’da yer alan Katharinen okulu ile Batı Afrika ülkelerinden Mali’nin başkenti Bamako’da yer alan Les Ecrivains okulu kardeş okul kapsamında birlikte 3 resmi beraber tamamladılar. İki ülke çocuklarının çizdiği resimler sergi salonunda özel olarak sergilendi ve büyük beğeni topladı. Sergi açılışına projeye katılan Katherinen okulunun çocukları katılarak şarkı söylediler.
‘ÇOCUKLARIN UMUDU’ KİTAP ÇALIŞMASI
Projenin ölümsüzleştirilmesi için ‘Çocukların umudu’ adlı bir resim kitabı da sergi açılışında yer aldı. Kitabı özel yapan ise Unna’nın ünlü şahsiyetlerin her resme özel, duygu ve düşüncelerini içeren birer cümle ile katkıda bulunmaları oldu. Her görüşten ve farklı gruptan insanın bu tür projede bir araya getirilmesi açılışa katılanları duygulandırdı. Kitabın satışından elde edilen gelir Weltoffen Derneği çatışı altında Unna’ya göç etmiş ailelerin çocukları için harcanacak.
Sergi ve kitap çalışması için Ramazan Şahin fotoğrafların, geçmişi ölümsüzleştirmenin birçok yönteminden birisi olduğunu ve anıları canlandırdığını aktararak, “Resimlerin hikayesi, kelimelerin hikayesinden daha güçlü olduğuna inanıyoruz” dedi.
Mevlana’nın “Umut hiç bitmeyen bir bahar mevsimidir. İçine kar da yağar, fırtınada kopar; ama çiçekleri hep açar” sözünden ilham aldıklarını aktaran gazeteci Yüksel Durgut, “Pandemi dönemi ile hepimiz evlerimize kapandık. Bu hastalığın kısa sürede sona ermesini en çok çocuklar istedi. Ardından Afganistan ve Ukrayna’da yaşanan savaş ile ihtiyacımız olan umut ışığını yakabilmek için çocuklarla birlikte dünyada ilk kez gerçekleştirilen bu projeye kapı aralanmış oldu. Bu yüzden proje için aileler ile yaklaşık 100 kişilik bir ekip çalışmış oldu.” şeklinde konuştu.
Sergiye iki resim ile katılan Avustralyalı küçük sanatçı May Ekari Kyaw, kitaptaki kendi çalışması olan umudun resmini yorumlayan şu mesajı gönderdi: Umut insanların hayatta kalabilmesi ve gelişmesi için gerekli. Resimdeki insan bir kalbi kucaklıyor ve bu kalp; zaman zaman karanlıklarda kalmış olsa da hala umudun kalbinde olduğunu simgeliyor. Okyanusun ortasındaki palmiye ağacı ise umut, küçük dahi olsa ona tutunmanın ne kadar önemli olduğunu simgeliyor.”
Sergi 24 Nisan tarihine kadar Almanya’nın Unna kentindeki ZIB Schwankhalle’de açık kalacak.