Dünya Basın Özgürlüğü gününde Belaruslu gazeteci Raman Pratasevich’e 8 yıl hapis

Belaruslu muhalif gazeteci ve blog yazarı Raman Pratasevich, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü gününde 8 yıl hapse mahkul edildi. Pratasevich, iki yıl önce Mayıs 2021’de Yunanistan’dan Litvanya’ya uçarken Ryanair şirketine ait uçağın Belarus havasahasında zorla indirilmesinin ardından tutuklanmıştı. Belarus devlet haber ajansı Belta, Minsk bölge mahkemesinin Roman Pratasevich’i sekiz yıl hapis cezasına çarptırdığını duyurdu.

2020 Devlet Başkanlığı seçimlerinden sonra Belarus’ta muhalefet, seçimlerin adil olmadığı ve çalındığı gerekçesiyle sokaklara inmiş, 1994’den beri ülkeyi yöneten Avrupa’nın son diktatörü lakaplı Alexander Lukashenko rejimin güvenlik güçleriyle muhalefeti sindirmişti. Gösterilere katılanlar işkence ve kötü muameleye maruz kalmış, ana muhalefet  lideri Sviatlana Tsikhanouskaya başta olmak üzere birçok muhalif çareyi ülkeden kaçmakta bulmuştu.

Hileli olduğu iddia edilen seçimlerin ardından protestoları organize etmekte kullanılan Nexta isimli telegram kanalını yönettiği ileri sürülen gazeteci Raman Pratasevich, ayaklanma organize etmek ve iktidarı ele geçirmeyi planlamak da dahil olmak üzere 1.500’den fazla suçla itham edilmişti. Pratasevich, 2020 yılının sonlarında Belarus gizli servisinin terör listesine alınmıştı ve sürgünde yaşıyordu.

Uçak zorla indirilmişti

İki yıl önce içinde Raman Pratasevich ve sevgilisinin de olduğu uçak Yunanistan’dan Litvanya’ya uçarken aslı olmayan bir bomba ihbarı bahanesiyle Belarus’un başkenti Minsk’e indirilmişti. Gazeteci, sevgilisi ve diğer iki şahsı tutuklayan Belarus devleti sonrasında uçağın kalkmasına izin vermişti. Yaşananlar sivil ticari bir uçağın kaçırılması olarak algılanmış ve uluslararası tepkiye sebep olmuştu. Batılı birçok ülke Belarus devletine yeni yaptırımlar uygulamış ve kendi uçaklarının Belarus üzerinde uçmasını yasaklamıştı.

Pratasevich, tutuklanmasının ardından Belaruslu yetkililerce birkaç kez Belarus devlet televizyonuna çıkartılmış, Lukashenko’dan özür diletilmiş ve üzerine atılan suçlamaları kabul etmişti. Muhalifler, Pratasevich’in açıklamaları baskı ve işkence altında yaptığını iddia etmişlerdi.

Muhalif lider Sviatlana Tsikhanouskaya; Nexta telegram kanalının kurucusu Stsiapan Putsila, editörü Yan Rudzik ve Pratasevich’e verilen cezaları sahte bir yargılamanın neticesi ve Lukashenko’nun adaleti hiçe sayması olması olarak nitelendirdi. Sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımda Pratasevich’in “Ryanair uçak kaçırma olayından bu yana rejimin rehinesi olduğunu” belirtti.

Belarus, basın özgürlüğünde Türkiye’nin önünde

1994’den beri Lukashenko tarafından yönetilen Belarus, Sınır Tanımayan Gazeteciler’in Basın Özgürlüğü Endeksi 2023 verilerine göre, 180 ülke arasında 157’nci sırada. Aynı listede Türkiye 165. sırada, yani basın özgürlüğünde Belarus’un arkasında yer alıyor. 2022 yılında Belarus 153’üncü sırada iken Türkiye listede 4 basamak önde, 149. sırada yer alıyordu.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin