Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, örgütün Cenevre’de bulunan merkezinde video konferans yöntemiyle basın toplantısı düzenledi. Ghebreyesus, önümüzdeki bir kaç ayın Kuzey Yarım Küre için kritik geçeceğini söyledi.
DSÖ Bilim Heyetinden Başuzman Dr. Soumya Swaminathan da aşı çalışmaları için “Devam eden aşı çalışmalarını izleyebildiğimiz kadarıyla en iyi beklentimiz, yıl sonundan önce, muhtemelen kasım sonundan itibaren, bir veya iki aşı denemesinden sonuç alabileceğimizdir” dedi.
Ülke liderlerini daha fazla gereksiz ölümleri, temel sağlık hizmetlerinin çökmesini ve okulların tekrar kapanmasını önlemek için derhal harekete geçmeye çağıran DSÖ Başkanı Ghebreyesus oksijenin Covid-19 hastaları için en gerekli “ilaçlardan” biri olduğunu belirtti. Ghebreyesus, salgın döneminde oksijene yönelik talebin katlanarak arttığını belirterek, tahminlerine göre, dünyadaki en fakir ülkelerin hasta bakımı için ihtiyaç duydukları oksijenin sadece yüzde 5 ila 20’sine sahip olduklarını aktardı.
“AŞILARA İLİŞKİN BEKLENTİLER DENGELİ OLMALI”
Aşı çalışmalarına ilişkin bir soruyu cevaplayan DSÖ bilim heyetinden başuzman Dr. Soumya Swaminathan ise “Devam eden aşı çalışmalarını izleyebildiğimiz kadarıyla en iyi beklentimiz, yıl sonundan önce, muhtemelen kasım sonundan itibaren, bir veya iki aşı denemesinden sonuç alabileceğimizdir” dedi. Swaminathan, aşıların acil kullanımının gündeme gelmesi halinde ise DSÖ’nün bu konuda “minimum kriterleri” olduğunu belirtti. Halen dünya genelinde 10 aşının Faz 3 denemelerinin devam ettiğini işaret eden Swaminathan, aşıların başarılı olmasına ilişkin beklentilerin “dengeli” olması gerektiğini vurguladı.
Swaminathan, aşıların Covid-19’a karşı başarılı olmama ihtimaline de değinerek, “Aşı denemelerinin başarı oranlarının yüzde 10-20 olduğunu biliyoruz” diye konuştu. DSÖ Acil Durumlar Programı Direktörü Mike Ryan da Avrupa’da vaka sayılarında, hastaneye yatışlarda ve ölümlerde “fevkalade” bir artış olduğunu söyledi.