Döviz krizi tırmanıyor; bankalar, 200 dolar para için 8 gün sonrasına gün veriyor!

Türkiye’deki ‘döviz krizi’ tırmanıyor. Ülkedeki bankalar müşterilerine fiziki 100 doları bile ödeyemez hale geldi. Gazeteci ve belgesel yapımcısı Ahmet Erkan, özel bir bankadan hesabında bulunan 200 doları bile çekemediğini söyledi.

Ahmet Erkan, konuyla ilgili paylaşımında, “Bugün özel banka hesabımda bulunan 200 dolar parayı döviz bulunmadığı gerekçesiyle vermediler. 200 Dolar için talep oluşturuldu, paranın 8 gün sonra verilebileceği söylendi. Adli emanette bulunan, mevzuat gereği kamu bankasında tutulan 300 dolar parayı da aynı gerekçeyle alamadım.” ifadelerini kullandı.

Uğur İlbeyi isimli bir başka sosyal medya kullanıcısı ise “Bankam iki hafta kadar önce (özel ve büyük bir banka) dövizlerimi çekip, kasaya koymamı önerdi. Önce KKM dediler, etik olarak karşıyım deyince, çekin o zaman dediler.” diyor.

AKP rejiminin 2021 yılı Aralık ayında doların 18 liraya tırmanması sonrası uygulamaya koyduğu ‘yeni ekonomi modeli’ Türkiye’yi 1 dolara muhtaç etti. Tayyip Erdoğan’ın faiz inadı, doları ve enflasyonu patlattı.

Rejim seçime kadar kuru tutmak istiyor. Merkez Bankası’nın rezervleri boşaltıldı. Prof. Dr. Şenol Babuşçu’nun hesaplamasına göre MB, aylık 10 milyar dolar satış yapıyor ancak kur artmaya devam ediyor. Swap hariç net döviz pozisyonu (eksi) – 66,5 Milyar dolara geriledi. Bunun temel sebebi ise Türkiye’nin kısa vadede 200 milyar dolar üzerinde bir paraya ihtiyacı olması.

TCMB verilerine göre, 2023 Ocak sonu itibarıyla 1 yıl veya daha az kalmış dış borç 196 milyar dolara yükselerek rekor kırdı. Merkez Bankası’nın verilerine göre yılın ilk 2 ayında cari açık (döviz ihtiyacı) 18,8 milyar dolar olarak gerçekleşti! 12 aylık cari açık ise 55,4 milyar dolara yükseldi. Son 10 yılın rekoru!

Hatalı para politikası ülkede ‘ikili kur’ sisteminin oluşmasına neden oldu. MB’na göre kur 19,45 TL. Ancak serbest piyasada 20 lira 50 kuruşun bile üzerinde.

Bankalarda dolar alım satımı arasındaki makas 1 lirayı aştı. Devlet bankaları yüksek meblağ dolardan dönüşümlü KKM yapanlara yıllık yüzde 19-20 faiz veriyor. Bazı özel bankalar da 100 bin dolar ve üzerindeki meblağlar için yüde 9 faiz veriyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

1 YORUM

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin