143 hayati ilacın SGK tarafından geri ödeme listesinde çıkarılmasından sonra bu seferde artan kur fiyatlarından dolayı piyasada ithal ilaç bulunamama sıkıntısı yaşanıyor. Birçok firma bayram sonuna dek ilaç satışını durdurdu. İstanbul Eczacı Odası Başkanı Zafer Cenap Sarıalioğlu, ‘Bine yakın ithal ilacın piyasada bulunamadığını tahmin ediyoruz. Çözüm yerli ilacın desteklenmesi’ dedi.
İstanbul Eczacı Odası Başkanı Sarıalioğlu, döviz kurundaki dalgalanma nedeniyle bazı ithal ilaç firmalarının bayram sonuna kadar satışlarını durdurma kararı aldığını belirterek “Şu an ithal ilaç sıkıntısını yaşıyoruz. Birkaç ilaç firması bayram sonrasına dek satışlarını durdurdu, piyasanın durulmasını bekliyor. Depolar birçok ithal ilaç ile ilgili eczacılara kısıtlama getirdi. Yani belli kotalarla ilaçlar veriliyor. İhtiyaç olduğu durumlarda alınsın ve mümkün olduğu kadar hastalara ulaşılsın diye. Döviz kurundaki artış nedeniyle bulunamayan ithal ilaç sayısının bine yaklaştığını tahmin ediyoruz” dedi. Sarıalioğlu, bu tür sorunların yaşanmaması için yerli ilaç sanayisinin desteklenmesi gerektiğini de kaydetti.
Bekleme kararı aldılar
Son günlerde özellikle eczacı cephesinden “ ilaç bulamıyoruz, hastalarımız ilaç sıkıntısı yaşıyor” şikâyetlerinin geldiğini belirten Sarıalioğlu, bu gelişme üzerine oda olarak dağıtım kanalları ile görüştüklerini ve geçen haftadan bu yana bazı firmaların bayram sonuna kadar ilaç depolarına satışı kapattığını, depoların da bu nedenle kotalı sayıda ilacı eczacıya verme kararı aldığını anlattı. Bulunamayan ithal ilaç sayısının 1000’e yaklaştığını anımsatan Sarıalioğlu yaşanan büyük sıkıntıyı şöyle açıkladı:
“Sıcak bir şekilde şu an ithal ilaç sıkıntısını yaşıyoruz. Hatta birkaç ilaç firması satışları durdurdu, bayram ertesine kadar, piyasanın durulmasını bekliyor. Bekleme kararı aldılar. Şu anda sayı sanırım 1000’i geçti. Eczacı olarak istediğim ilaçtan şu an örneğin 100 adet alamıyorum, kota getirildi.”
Büyük şirketler
Bu firmaların büyük ve yabancı şirketler olduğunu kaydeden Sarıalioğlu, ilaç krizinin dövizin son günlerdeki hızlı artışı nedeniyle yaşandığını anlattı. Sarıalioğlu, özetle şunları dile getirdi:
“Hayati önem taşıyan ilaçlarda, mesela kanser ilaçlarında sıkıntımız hep vardı. Ancak Avro’nun 7 lirayı aşması ile bu sorun daha da belirginleşti. Şu anda ithal ilaçta firmaya ödenen kur sabit ve 2.69 lira. Böyle olunca firma Türkiye’ye ilaç vermek istemiyor. Firma ‘Ben örneğin bir ilacı 1 Avro’ya yani 7 liraya Yunanistan’a satarken, 2.69 liraya sana satamam, o zaman Yunanistan’da sıkıntı yaşarım. Bana niye 7 liraya satıyorsun diye’ diyor. Firmanın penceresinden bakınca aslında onlar da haklılar. 2.69’dan kazanıyoruz, kazanmıyoruz, zarar ediyoruzun ötesinde firmanın Avrupa piyasasını bozuyorsunuz.”