Türkiye, Perşembe günü 5 yıl aradan sonra ilk kez Brüksel’de Avrupa Birliği yetkilileriyle gayrı resmi bir toplantıya katılacağını söyledi.
Uzun bir aradan sonra Avrupa Birliği’nin davetiyle görüşmeye katılacak olan Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Hakan Fidan temsil edecek.
AFP’nin bir Türk diplomattan edindiği bilgiye göre, davet Avrupa Birliği’nden geldi. Türk diplomatlar daveti, Türkiye tarafının ilikileri canlandırma çağrılarına verilmiş bir diyalog arayışı olarak değerlendiriyor.
Ankara Perşembe günkü toplantının diyalog kanallarının açılmasına yardımcı olacağını umuyor.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Brüksel’de aralarında dış politika şefi Josep Borrell ve genişlemeden sorumlu komiser Oliver Varhelyi’nin de bulunduğu üst düzey AB yetkilileriyle bir araya gelmesi bekleniyor.
Diplomatik kaynak, “Bölgesel ve küresel sınamalar karşısında ilişkilerin geliştirilmesi her iki tarafın da yararına olacaktır,” dedi ve ekledi: “Türkiye’nin Kıbrıs konusundaki net tutumu AB tarafına bir kez daha anlatılacak.”
Fidan’ın Avrupalı mevkidaşlarıyla yapacağı görüşmelerde yeni bir gümrük birliği ve Türk vatandaşları için vize kurallarının kolaylaştırılması konuları da ele alınacak.
Fidan’ın ziyaret esnasında Yunan mevkidaşı Giorgos Gerapetritis ile de bir araya gelmesi bekleniyor.
Brüksel ve Ankara arasında dalgalı ilişki
Türkiye 1999’dan bu yana AB adayı ve 2005’te üyelik müzakerelerine başladı; ancak süreç yıllardır donmuş durumda.
Ankara ve Brüksel arasında zaman zaman gerginleşen bir ilişki var. AB, Suriye’den gelen göçmenleri tutma konusunda Türkiye’ye güveniyor ancak Yunanistan ve Kıbrıs yaklaşımı konusunda Türkiye ile çatışıyor.
Brüksel ayrıca Türkiye’nin insan hakları sicilinden, özellikle de darbe girişiminden sonra hükümet karşıtlarını da hedef alan kitlesel tasfiyelerden endişe duyuyor.
Bu adam ve onu görevlendiren işbaşında kaldığı sürece AB rüya bile olamaz.