Diş sıkma da bir yere kadar!

Birçok insan gün içerisinde ya da gece uyurken ciddi bir stres dalgası yaşıyor. Bu stres, zaman zaman fizyolojiye de yansıyor ve kişilerin istem dışı davranışlarında belirgin bir artış oluyor. Diş sıkma alışkanlığı da bu davranışlar arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dr. Esma Geçkili, diş sıkmanın psikolojik, genetik ve stres faktörlerine bağlı olarak geliştiğine işaret ediyor. Pek çok hastada beraberinde psikiyatrik belirtilerin de bulunduğunu belirtiyor. Bu sendrom ile ilgili yapılan çalışmalarda, hastaların psikolojik ve psikiyatrik açıdan da değerlendirilmelerine ihtiyaç duyulduğunu vurguluyor. Geçkili, ’’Yapılan çalışmalarda stresli ve yorucu günlerden sonra diş sıkma veya diş gıcırdatmada artış gözlenmektedir. Bu alışkanlıkların anksiyete, sinir, kaygı ve depresyon ile ilişkisi olduğu bilinmektedir.’’ diyor.

Diş sıkmanın yol açtığı 7 problem

  • Diş sıkma neticesinde dişlerde, eklemlerde, dokularda gerilmeler ve ağrı meydana gelir.
  • Diş sıkma diş aşınmalarına yol açar.
  • Diş sıkma devam ettiği sürece oral bölgedeki hasar daha da artar; diş minesinde çatlaklar, dişlerde hassasiyet, mine kırıkları ve renklenme görülür.
  • Uzun vadede kemik erimesi ve diş eti çekilmesi ile karşılaşılabilir.
  • Diş sıkmayı sürdürenlerin çoğu geniş restorasyonlara ihtiyaç duyabilir.
  • Baş ağrısına neden olur.
  • Diş sıkma ve diş gıcırdatma yüz kaslarında ve çiğneme kaslarında büyümeye yol açar. Bu da uzun dönemde kare çene görünümüne sebep olur. Ayrıca bu kaslarda ağrı, hassasiyet, yorgunluk ve fonksiyonel sınırlanma yaşanır.

Diş temasını kesmek için şeffaf plaklar kurtarıcı

Diş gıcırdatma ya da sıkma problemlerine karşı uygulanan tedavi yöntemlerini ise Dr. Esma Geçkili şöyle anlatıyor: Diş hekimleri ilk aşamada daima geri dönüşü olan konservatif tedavilere başvurmalıdır. Bu yöntemlerden biri dişlerin birbirine olan temasını kesmek için kullanılan şeffaf plaklardır. Aşırı diş sıkan bireylerde hekim kontrolünde antidepresan ilaçlar ya da kas gevşetici reçete edilebilir. İlaç tek başına bir tedavi yöntemi değildir mutlaka şeffaf plak ile beraber kullanılmalıdır. Düzenli kontrollerle uzun ve kısa dönemde ortaya çıkabilecek zararlar önlenebilir.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin