M. AHMET KARABAY | HABER İNCELEME
Diamond Tema adını muhtemelen duymadınız. Çok kısa süre öncesine kadar ben de duymamıştım. Bayram öncesi bir YouTube kanalında şeriatı savunan Asrın Tok isimli biriyle yaptığı tartışmadan sonra hakkında soruşturma başlatıldığını sosyal medyada okuyunca dönüp programı izledim. Program sonrasında Diamond Tema’nın yaşadıkları, Türkiye’nin nasıl bir ülke olduğunu göstermesi bakımından hayli dikkate değer.
Diamond Tema, Asrın Tok isimli sosyal medya ünlüsü ile “Yer6” isimli YouTube kanalında yaptığı 2 saat 11 dakika süren programı dikkatle izledim. Bu konu ile yakından ilgilenenler açışından içinde yeni olan bilgi belki yoktu. Ama tartışma buna rağmen genç kuşağın gündemi oldu.
Bayramda görüştüğüm gençlerin hemen hepsi, programı izlemiş, benim de izleyip izlemediğimi sordu. Üç gün içinde 2 milyondan fazla izlenmesi de bunun göstergesi olsa gerek.
Diamond Tema adını ilk duyduğumda bunun takma bir isim olduğunu düşünmüştüm. Hakkında bilgi sahibi olmaya çalışırken gerçek adı olduğunu öğrendim. Anne babasının Arnavut, kendisinin de bu ülkede doğduğunu, 2 yaşında iken anne babasıyla Türkiye’ye geldiğini, burada eğitim gördüğü bilgisine sahip oldum.
1999 depremini Yalova’da yaşadığını, enkaz altından kurtarıldığını, askerliğini bedelli değil, Şırnak’ta yaptığı bilgisine ulaştım. Asrın Tok ismini ise adını duymama rağmen ilk kez bu programda gördüğümü söylemeliyim.
Diomond Tema Agnostisizm ve İlahi Tragedya / FOTO
Tema, bir yerel kanalda tarih programı hazırladığı sırada kendi sosyal medyasını oluşturma yoluna gitmiş. Bugün kişisel YouTube kanalında 800 binden fazla takipçisi var. Mitra yayınları arasından çıkan ve “Agnostisizm ve İlahi Tragedya” isimli yayınlanan bir kitabı bulunuyor.
Asrın Fahrettin Tok da ilginç bir kişilik. Bir dönem ANAP Gençlik Kolları yöneticiliğinde bulunmuş, Liberal Demokrat Partili olarak adı öne çıkmış. Hazırladığı farklı videolarla sosyal medyada kendine yer edinmeye çalışmış.
“Yer6” isimli YouTube kanalında program öncesinde hem Asrın Tok’a, hem de Diamond Tema’ya programın yayından kaldırılması konusunda girişimde bulunmayacağına ve telif hakkı talep etmeyeceğine ilişkin bir belge imzalatıldı. Moderatör kısa bir sunuştan sonra aradan çekildi ve taraflar birbirlerine soru sordu.
Asrın Tok, şeriat hukukunu savundu, Diamond Tema da şeriatın getirdiği kuralların muğlaklığından ve karşı görüşte olanlara yaşama hakkı tanımadığına ilişkin uygulamaları örneklendirdi. Programı izleyenler, Asrın Tok’un daha yayının ilk 10-15 dakikasında nakavt olduğu görüşüne varır. Bokstan anlamayan benim gibi birini dövüşmek için ringe Mike Tyson’ın karşısına çıkarırsanız ne hale gelirse Tok da o hale gelmiş gibiydi.
Kendi savunduğu fikirlerde hiçbir derinliği ve tutarlığın olmadığı ortaya çıktı. Söylediklerinin de bilgi ve kaynaktan yoksun, duyumlara dayandığı anlaşıldı. Asrın Tok’un savunduğu şeriatın ise halen dünyada doğru bir şekilde Afganistan’da Taliban tarafından uygulanmaya başladığını ifade etmesi hayli dikkate değerdi.
Buna karşılık Diamond Tema ise şeriat yasalarının başka dinin mensuplarına ve inanmayanlara karşı hoşgörü içinde olmadığı görüşünü savundu. Buna ilişkin farklı dönemlerden örnekler verdi.
Hz. Muhammed’in evlilikleriyle ilgili verdiği Hz. Aişe’nin yaşına ilişkin bilgiler ise tartışmaların odak noktası oldu. Hz. Aişe’nin çocuk yaşta evlenmiş olmasına ilişkin söylediklerini hadis kaynaklarına dayandırdı.
Hadislerle ilgili Sahih-i Buhari üzerine Silivri’de olduğum dönemde haftalar süren okumalarımda aldığım notlara baktım. Tema’nın söyledikleri, bire bir aktarmadan ibaretti. Ancak Müslim’de bu konuya hiç bakmamıştım.
Müslim’de, Hz. Aişe’ye dayandırılan bir ifadede “Resullah beni 6 yaşında nikahladı. Benimle beraber oynadı. Ben 18 yaşında iken de vefat etti” ifadesi vardı. (Belazurî, 2. cilt sayfa: 38) Benzeri ifade, İbn İshak’ta da yer alıyor.
Ne var ki Hz. Peygamber’in bu uygulamasından hareketle Türkiye’nin fetva makamı olarak gösterilen Diyanet İşleri Başkanlığı benzeri ifadelerden hareketle evlenme yaşı üzerine hükümler verirken, Diamond Tema’nın kaynaklardan aktardığı bu bilgiler, Hz. Muhammed’e hakaret olarak yorumlandı. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın hazırladığı iki ciltlik “İlmihal” kitabının “İslâm ve Toplum” başlıklı bölümünde “Aile Hayatı” başlığı altında evlenme yaşına ilişkin detaylı bilgiler yer alıyor.
Burada Hanefi mezhebine göre evlenme ehliyetinde “rüşt” şartı aranmadığı belirtilerek şöyle deniyor:
“Mâlikîler’e, Şâfiîler’e ve Hanbelîler’e göre ise tam evlenme ehliyetine sahip olmak için rüşt de şarttır; buna göre sefih aile hukuku bakımından tam ehliyetli değildir. Mâlikîler’e göre velisinin izin veya icâzetiyle evlenebilir; diğer iki mezhep bunu da kabul etmez. Onlara göre sefihi ancak velisi evlendirebilir.”
Devamında evlilikte alt yaş sınırının kızlarda 9, erkeklerde 12 olduğu yazıyor.
DİAMOND TEMA HAKKINDA SORUŞTURMA
Tartışma programında aktardığı Hz. Aişe’nin evlilik yaşı ile ilgili İslam kaynaklarına dayanan bilgilerden dolayı Diamond Tema hakkında Hz. Muhammed’e hakaretten dolayı Türk Ceza Kanunu’nun 216. Maddesi 2. ve 3. Fıkraları hükümlerince soruşturma başlatıldı. (Halkın bir kesimini, sosyal sınıf, ırk, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılayan kişi, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.)
Soruşturma açıldığı bilgisi ise Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dijital Medya Koordinatörü Aslan Değirmenci tarafından duyuruldu. Açıklamanın Cumhurbaşkanlığı sıfatlı bir kuruluş adına yapıldığı göz önünde bulundurulursa durumun vahameti daha iyi anlaşılır. Yakın zamana kadar Akit Gazetesindeki yazılarıyla tanınan Aslan Değirmenci, videoya erişim engelinin getirilmesi için de yargı yoluna başvurulduğunu duyurdu.
Bu video ve soruşturma başlatıldığı haberinden sonra toplumda fazla önemsenmeyecek kadar küçük bir grup Diamond Tema’ya destek kampanyası başlattı. İslamcı kimliğiyle bilinen kimi partilerden önce Büyük Birlik Partisi’nin ilahiyatçı genel başkanı Mustafa Destici öne çıktı. İzleme ve okuma özürlü Destici, eminim videoyu izlemeden Tema’nın Hz. Muhammed’e hakaret edip aşağılandığını öne sürdü. Destici, Alperenler aracılığıyla Tema’ya hak ettiği dersin verileceğini söyleyerek tehdit etti.
Arnavutluk’ta bulunup cezalandırılacağını söyleyenler, kim bilir buraya geldiğinde neler yaparlar. Bir yıl kadar önce Türkiye’den ayrılıp Arnavutluk’a yerleşen Diamond Tema, kendisi muhtemelen Türkiye’ye kolay kolay gelmeyecek. Belki de Beştepe Sarayı, kurduğu ikili ilişkilerle Tema’yı ters kelepçe ile alıp getirecek.
TOK HAKKINDA BİR İŞLEM YAPILMAMASI DOĞRU
İşin ilginç tarafı laik Türkiye Cumhuriyeti’nin savcıları, Cumhuriyet döneminde yapılan toplu katliamlardan söz eden Asrın Tok hakkında hiçbir adım atmadı. Laik bir ülkede şeriat istemeyi özgürlükler bağlamında ele alabilirsiniz, “katliam” dediği iddialarına ilişkin belgeleri ortaya koyması halinde bunun da özgürlükler bağlamında ele alınması gerektiğini düşünenlerdenim.
Ama buna karşı hiçbir hakaret ifadesi kullanmadan tamamı kaynaklara dayalı aktarımlarından dolayı Diamond Tema hakkında soruşturma açılması, Türkiye’nin geldiği noktayı göstermesi açısından dikkate değer.
Diamond Tema ile aynı inanışa sahip olmak gerekmiyor. Verilmek istenen ceza, Anayasa’da belirtilen düşünce ve ifade özgürlüğü hükmüne taban tabana zıt. Videoda geçen “ahlaka aykırı” ifadesi, olmayan hukuk devletinin Yargıtay içtihatları doğrultusunda bile hakaret sayılmıyor.
Beğenmezseniz de hoşunuza gitmese de herkesin ifade özgürlüğüne saygı duymak zorundasınız. İddia ettiği konulara ilişkin farklı bir görüşünüz varsa siz de çıkar temel kaynaklara dayanarak adamın görüşlerinin yanlışlığını ortaya koyarsınız.
Bunu yapmayı başaramayanlar, daha önceleri yaptıkları gibi konuşanları her şekilde susturma yoluna gidiyorlar. Bunda da aynı yöntemler devrede. Sosyal medya hesapları şu sıra Diamond Tema’ya ölüm tehditleriyle dolu.
Tema’ya kızmak yerine savundukları dini hiç değilse ateist ve agnostikler kadar öğrenebilseler bari.