Türkiye’deki geleneksel medyanın dijital dönüşüm gerçekleştiremediğini ve kısır döngüye girdiğini yazan Demirören Medya Holding İcra Kurulu Başkanı Mehmet Soysal, YouTube, Google, Amazon, Twitter, Instagram, Facebook gibi kuruluşları örnek gösterdi, “Bizler ise hâlâ pahalı içerik üretip ücretsiz erişime açarak sektörü her geçen gün aşağıya çekiyoruz” dedi.
Soysal ayrıca, “Günde 15 lira verip sigara alan, 5 liraya bir bardak çay içen okuyucu 1 lira verip gazete okumuyorsa ortada büyük bir sorun var demektir.” ifadesini kullandı.
Sosyal’ın bu açıklamasına ise birçok gazeteci tepki verdi. Gazeteci Kadri Gürsel twitter hesabından şunları yazdı: “İktidar medyasının kahyaları kendi durumlarına ağlıyor. İnsanlar gazete adı altında bastığınız şeylere günde bir lira bile vermiyor ve onları okumuyorsa “büyük sorun” sizden ve iktidardan kaynaklanıyor. Şikayet etmeye hakkınız yok.”
İktidar medyasının kahyaları kendi durumlarına ağlıyor. İnsanlar gazete adı altında bastığınız şeylere günde bir lira bile vermiyor ve onları okumuyorsa “büyük sorun” sizden ve iktidardan kaynaklanıyor. Şikayet etmeye hakkınız yok. #basınözgürlüğü https://t.co/OA6HWi6ED8
— Kadri Gürsel (@KadriGursel) November 18, 2018
Demirören Medya Holding İcra Kurulu Başkanı Mehmet Soysal, Milliyet’teki ‘Ve kördüğümlerin çözülmesi…’ başlıklı yazısında şu ifadeleri kullandı:
“Ülkemizdeki geleneksel medya dijital dönüşümünü gerçekleştiremedi.
Ve bu yüzden, içinde bulunduğu kısır döngüden kendini kurtaramadı. (…) Medya yönetimi kazandığı paraları sektöre yatırmadı. Sektörü geliştirmedi. Müzikten kazandığı parayla otobüs şirketleri, otel, tekstil, lokanta açan sanatçılarımızın düştüğü durumdan farkımız yok.
Mobil şirketleri dahi geleneksel medyanın önüne geçti. Bu durumun hukuki altyapısı hazırlanmalı ve iş çerçevesi sınırlandırılmalı. Youtube, Google, Amazon, Twitter, Instagram, Facebook gibi kuruluşlar geleceğin en güçlü medya kuruluşları olmaya doğru büyük hazırlık yapıyor. Bu konuda önemli medya kuruluşlarını satın alıyorlar. Bizler ise hâlâ pahalı içerik üretip ücretsiz erişime açarak sektörü her geçen gün aşağıya çekiyoruz.
Küçük bir ekonomik krizde ise ilk akla gelen personel giderlerini kısmak oluyor. Günde 15 lira verip sigara alan, 5 liraya bir bardak çay içen okuyucu 1 lira verip gazete okumuyorsa ortada büyük bir sorun var demektir. Diyoruz ki medyanın tüm aktörleri artık bir araya gelmeli ve sorunlarını konuşup ortak çözümler üretmeli. Maliyetlerini aşağıya çeken ortak platformlar kurmalı. Almanya modeli gibi televizyonları izlemenin bir ücreti olmalı. Televizyon üretimi yapan şirketler kutu satarak toptan yayıncılık yapan platformlarla, mobil şirketleriyle; yapımcı firmalar reklam ve piar ajanslarıyla bir araya gelip ortak çözümler üretilmeli.”
SOYSAL’A GAZETECİLERDEN TEPKİ
Mehmet Soysal’ın dip yapan gazete tirajları için halkı suçlayan açıklamalarına tepki gazetecilerden geldi.
Sosyal medyaya yansıyan gazetecilerin Soysal’ın sözlerine tepkiler şöyle:
Çiğdem Toker: Haberi vermek yerine sakladıkları için olabilir mi?
Haberi vermek yerine sakladıkları için olabilir mi?https://t.co/FpoUKP3rAg
— Cigdem Toker (@cigdemtoker) November 18, 2018
Erol Önderoğlu: Sorun şu ki artık gazeteler soba tutuşturmak için bile kullanılmıyor. Okurun 1 TL verip gazete alması için kağıt sattığınız duygusunu bir kenara bırakıp gazetecilik kanallarını açmalısınız. Sorun, bugüne kadar tüccarca onca değerli gazetecinin işleriyle oynamanızdadır.
Sorun şu ki, artık gazeteler soba tutuşturmak için bile kullanılmıyor artık; okurun 1 TL verip gazete alması için kâğıt sattığınız duygusunu bir yana bırakıp gazetecilik kanallarını açmalısınız. Sorun, bugüne kadar tüccarca onca değerli gazetecinin işleriyle oynamanızdadır… https://t.co/2g14u0D1EZ
— Erol Önderoglu (@ErolOnderoglu) November 18, 2018
Melis Alphan: Birilerine yaranmak için değil, kamu yararı için gazete yapsanız belki 1 lira verirler. Ada’m hiç yüzü kızarmadan şu yazıyı yazıyor ya inanılmaz. Gazetelerini okur artık tamamen terk etmiş, bi de üstüne para istiyor.
Biz gazeteciliği sürdürebilmek için başka işler de yapmak zorunda kalıyoruz. Binlerce gazeteciyi tasfiye eden, işsiz bırakan bu adam ve benzerleri "Çaya 5 lira veren okuyucu gazeteye 1 lira vermiyor" diye ağlıyor.
Beter olsun!
Ayrıca doğrusu 'okuyucu' değil, 'okur', öğrensin.— melis alphan ♀ (@melisalphan) November 18, 2018
Can Uğur: En büyük sorun sizin gazete çıkardığınızı sanmanız.
Esra Yalazan: Sorun bizatihi sizsiniz.
Sorun bizatihi sizsiniz https://t.co/MJbDw8KX4H
— Esra Yalazan (@aesrayalazan) November 18, 2018
Burcu Karakaş: Bunu söyleyen Mehmet. Mehmet, gazetecilik yaptığını, insanların habe olmayan medya kuruluşlarını destekleyeceğini ve hatta sorunun okuyucuda olduğunu sanıyor. Gazeteci olacaksan Mehmet gibi olma.
Bunu söyleyen Mehmet.
Mehmet, gazetecilik yaptığını, insanların haber olmayan medya kuruluşlarını destekleyeceğini ve hatta sorunun okuyucuda olduğunu sanıyor.
Gazeteci olacaksan Mehmet gibi olma. https://t.co/W26nC3dbZT— Burcu Karakaş (@burcuas) November 18, 2018
Ümit Kıvanç: Sattıkları şey gazete olmadığı için de olabilir.
Neden sigaranın 15 çayın da 5 lira olduğunu yazarsanız okuruz hadi yallah https://t.co/aCU7YmnPb4
— Bülend Ecevit (@BulendEcevit) November 18, 2018
TÜRKİYE GENELİNDE YAYIMLANAN GÜNLÜK GAZETELERİN TİRAJLARI / İLK 20 (17 KASIM 2018 CUMARTESİ)