Datça Belediyesi’nin Twitter hesabında Karl Marx’ın ölüm yıldönümü nedeniyle yapılan paylaşımda sanatçı Suavi’nin fotoğrafını kullanıldı. Suavi’den izin alınarak yapılarak paylaşım esprili yorumlara neden oldu.
Datça Belediyesi, Karl Marx’ın 139. ölüm yıldönümü nedeniyle yaptığı paylaşımda, “Dünyayı anlamak yetmez, onu değiştirmek gerekir. Ekonomi, toplum bilimi, tarih, felsefe gibi birçok alanda fikirleriyle tüm dünyayı etkileyen filozof #KarlMarx 139 yıl önce bugün aramızdan ayrılmıştı. Saygıyla…” ifadelerini kullandı.
Datça Belediyesi’nin Karl Marx’ı gerçek fotoğrafı yerine sanatçı Suavi’nin fotoğrafı ile anması sosyal medyada oldukça esprili yorumlara neden oldu.
— Datça Belediyesi (@datcabelediyesi) March 14, 2022
Paylaşımın ardından Datça Belediye’nin Marks ile Suavi’nin fotoğrafını karıştırdığı yorumları peş peşe gelmeye devam edince yapılan ikinci paylaşımda “Pardon Adam demişim. Karl Marks, Adam Smith üzerine sözler, sf 212” denildi.
Yapılan esprili paylaşımda Marx’ın fotoğrafı yerine sanatçı Suavi’nin yanlışlıkla kullanıldığını zannederek Datça Belediyesi hakkında linç kampanyası başlatılması üzerine Suavi’nin eşi gazeteci Gönül Yılman Saygan Twitter hesabından bir paylaşımı yaparak konuya açıklık getirdi.
Bugün ortalığı sarsan @datcabelediyesi Marx ve Suavi tweeti aslında sabah şöyle gelişti. Zekice ve oldukça masum bir espri üzerine canımız Datça belediyesinin linç edilmesine asla razı gelmem. Olay budur aslında 👇#Suavi #Marx pic.twitter.com/Bc3TDYz8nk
— Gönül Yılman Saygan (@GonulSY) March 14, 2022
Independent’a konuşan Suavi ise durumdan haberi olduğunu belirterek, “Datça Belediyesi’nin sosyal mecrasını yöneten arkadaşlar benim ekibime sormuşlar, ‘böyle bir şey kullanabilir miyiz?’ diye izin istemişler. Arkadaşlarım bunu bana ilettiklerinde bence ‘bir sakınca yok’ dedim” ifadelerini kullandı.
“BİRİLERİNİN CAHİLCE YAPILMIŞ DEDİĞİ PAYLAŞIM BİLEREK YAPILMIŞ BİR PARADOKS”
Suavi şöyle konuştu:
“Dolayısıyla gündemde onların sanki çok cahilce bir hata yapmışçasına eleştirildiği bir mesele aslında onları bilerek yapmış olduğu bir paradoks. Bu anlamda bunun arkasına birçok insan takılmış durumda. Kimileri buradaki paradoksun varlığını sezmiş gibi davranıyor. Kimileri ya koskoca Kar Marks’ın fotoğrafını bile orijinalini bile bilmeyen bir belediye mi olur diye adeta onları cehaletle itham ediyor.”
“BİR MARKSİST OLARAK USTAYLA ADIMIN ANILIYOR OLMASI BENİ RAHATSIZ ETMİYOR”
Suavi, sonuç itibariyle birine benzemeyi değil, kendine benzemeyi tercih edeceğini ifade ederek “Ama bir Marksist olarak fiziki benzerlikten öteye dünya görüşü anlamında ölüm yıl dönümünde anılan bir ustayla adımın telaffuz ediliyor olması beni kişisel olarak rahatsız etmiyor. Ayrıca bir apolet takmıyor bana. Bundan eminim. Çünkü öyle bir kompleksim yok” diyerek sözlerini tamamladı.