Onbinlerce masum insan, ByLock programı bulundurma suçlamasıyla mahpus edildi-ediliyor, gözaltına alınıyor ya da mesleğinden atılarak açlığa maruz bırakılıyor. ByLock’un delil olamayacağına ilişkin hazırlanan raporlar ise ısrarla görmezden geliniyor. Son olarak Almanya’nın en çok satan Haftalık Bilgisayar Dergisi (434.030) Computer Bild, ByLock iddialarını mercek altına aldı. Almanya Gazeteciler Birliği Başkanı Prof. Dr. Frank Überall, bir telefon uygulamasını kullanmanın tutuklama sebebi olmasının saçmalıktan başka birşey olmadığını söyledi.
ByLock’un, muhalifleri sindirmek için kullanıldığını vurgulayan dergi, Türkiye’de çok sayıda vatandaş, gazeteci ve muhalifin bu bahaneyle mahkeme karşısına çıkarıldığını yazdı. ByLock uygulamasını inceleyen Computer Bild dosya haberinde şu tespitlere yer verdi:
ByLock kullanıcılarının tümü genel şüpheli
ByLock mesajlaşma uygulaması 2014’ten itibaren Android ve iOS’ta mevcuttu. Özellikle Türkiye, Suudi Arabistan ve İran gibi ülkelerde revaçtaydı. Türkiye’de (dinleme ve takip endişesi taşıyan) muhalifler, şifreleme özelliği olan bu programı kullandılar, çünkü yazışmaları şifreliyordu. MİT 2015’te Litvanya’da bulunan ByLock sunucularını hackledi. Sunucularda Bylock kullanıcıların listesi, şifresiz bir şekilde bulunuyordu. Uygulama telefondan silinse bile, telefonun kullanıcı profilinde iz bırakıyor ve bu şekilde kim tarafından kullanıldığı tekrar tespit edilebiliyordu. Bir süre sonra Bylock kullanıcıları hükümetin takibine alındı. Şu aralar Türkiye’de ByLock kullanmak -hangi amaçla olursa olsun- insanların şüpheli sayılmaları için yeterli. Devletin haber ajansı Anadolu Ajansı’na göre Bylock kullanıcıları, Gülen Hareketi ile irtibatlı ve bir terör organizasyonuna dahil. Türk hükümeti 2016’daki darbe girişiminden ABD’de yaşayan Fethullah Gülen’i sorumlu tutuyor.
ByLock, Skype ve benzerlerinin alternatifi
ByLock Türk kökenli Amerikan vatandaşı David Keynes tarafından yazıldı. Keynes, kendisiyle yapılan bir röportajda, mesajları şifreleme özelliğine sahip bu uygulamanın Gülen sempatizanları veya Hükümet muhalifleri tarafından da kullanılmış olabileceğini dile getiriyor. Dergi bu bilgiye yer verirken, araştırmaları sonucunda ByLock’un Skype ve benzeri uygulamaların alternatifi olduğuna dikkat çekiyor.
Almanya Gazeteciler Birligi Baskani Überall: Tutuklu gazetecilerin hemen serbest bırakılmalı
ByLock gerekçesiyle yapılan tutuklamaların hiçbir tutarlı yanı olmadığına dikkat çeken Computer Bild, A Milli Futbol Takımı Kalecisi Ömer Çatkıç’ın bile bu sebeple hapse atıldığını hatırlattı. Dergi, Almanya Gazeteciler Birliği Başkanı Prof. Dr. Frank Überall’ın görüşlerine de yer verdi. Tutuklu gazetecilerin hemen serbest bırakılmasını isteyen Überall, ”Türkiye’de, Hukukun üstünlüğünün son kalıntıları ile Devlet Başkanı Erdoğan ve onun takipçilerinin paranoyaları kaldı” ifadelerini kullandı.
BYLOCK: SAÇMA ŞÜPHE
Ünlü bilgisayar dergisi iddiaları mercek altına aldı pic.twitter.com/aFVrApw2BD— 30ARTI (@30ARTITV) 14 Ekim 2017