Her anne baba çocuğunun, kendini iyi ifade eden birey olarak yetişmesini arzular. Peki, hayallerdeki bu tabloyu, nasıl gerçeğe dönüştüreceğiz? Uzman Psikolog aile ve çift terapisti Gamze Eser’in kaleme aldığı ‘Mutlu Çocuk Nasıl Yetiştirilir’ kitabında çocuğun mutlu olarak yetişmesi için 10 altın kural şöyle anlatılıyor:
1-Tutarlı olun: Doğru rol model olabilmek; sözlerimizle davranışlarımızın birbirine örtüşmesi ile mümkün olur. Sürekli paylaşımcı olmanın öneminden bahseden bir babanın, acil bir durumda ihtiyacı olan arkadaşına arabasını vermemesi tutarsızlığın bir örneğidir.
2-Önemli hissettirin: Çocuklarımıza değerli olduklarını maddi temellerle gösteremeyiz. Bu şekilde onların değerli olma algısını tamamen yanlış şekillendirmiş oluruz. Önemli hissettirmek için sizin güzel sözleriniz ve davranışlarınız yeterlidir.
3-İşbirliğini öğretin: İşbirliği duygusu, bütünleştirici, öğretici ve içinde saygı barındıran bir duygudur. Takım sporları, grup çalışmaları, birlikte oynadığınız oyunlar, okul projeleri gibi faaliyetlerde birleştirici ve tamamlayıcı yaklaşımda bulunmayı tercih edin.
4-Kıyaslamayın: Kıyaslanmaktan hoşlanan birey yoktur. Hoşunuza gitmeyen, rencide edici ve özgüven kırıcı bu davranışı çocuklarınıza uygulamayın. Herkes özeldir. Mutsuz çocuk sürekli etrafındaki yaşıtlarıyla kıyaslanan çocuktur; unutmayın!
5-Saygıyı öğretin:Eşimize, arkadaşlarımıza gösterdiğimiz saygı onlar için yol gösterici olur.
6-Sevginizi gösterin: Kuşkusuz her anne-baba çocuğunu çok sever. Önemli olan bunu doğru biçimde göstermek ve sevginin koşulsuz olduğunu öğretmektir.
7-Geçmişle yaşamayın: Sürekli yaşanmışlıklardan bahsetmeyin. Bunun yerine; affedin, dinleyin ve geçmişte yaşamayı bırakın.
8-Sorgulamayı öğretin: Çocuklarımıza isteklerini, davranışlarını, söylemlerini sorgulamayı öğretin. Bunun için sorular sorun ve cevaplar bekleyin.
9-Mükemmel kimse yoktur: Mükemmel olmasını istemek çocuğa zarar verir.
10-Yapabileceği işleri elinden almayın: Çocuklar işe yaradığını hissetmek ister ve bu duygu var olma güdülerini güçlendirir; yeterlilik hissini pekiştirir.