Resmi verilere göre, 2-11 yaş aralığındaki çocukların yüzde 42’sinin süt dişlerinde çürükler var. Yaşları 6-11 olan çocukların yüzde 21’inin ise kalıcı dişleri çürüyor. Çocuklarının dişlerini düzenli fırçalayan aileler bile bu sorundan şikayetçi. Uzmanlar, bunun sebebinin ağız hijyeni konusunda yapılan hatalar olduğunu belirtiyor. Peki nedir bu hatalar ve çürükleri önlemek için neler yapılmalı?
Birçok çocuk 8 yaşına gelene kadar dişlerini etkili şekilde kendi fırçalama yeteneğine sahip değildir. Anne veya babalar diş fırçalamayı denetlemeli ve her dişin yüzeyinin temizlendiğinden emin olmalıdır.
Diş çürüğüne neden olmanın en kolay yolu biberondur. Ailelerin yüzde 85’i bebeklere yatakta biberonla içecek vermenin iyi bir düşünce olmadığını söylüyor. Ancak sadece yüzde 20’si bunu uyguluyor. Biberon alışkanlığı ağızdaki şeker ve bakteri seviyesini yüksek tutar. Bebeğiniz gece uyanınca beslerseniz ağzının içini silin veya dişleri varsa fırçalayın.
Bebeğinizi ilk dişi çıktığında ya da ilk doğum gününde diş hekimine götürün. Diş hekimi ziyaretleri her 6 ayda bir tekrarlanmalı.
Muz, kuru üzüm, tam tahıllı krakerler sağlıklı görünür, fakat bu gıdalar yapışkandır ve dişin üzerindeki çukurlarda birleşip şekerleşir, çürüklere sebep olur. Bu yiyecekleri yalnız yemek yerine başka yiyeceklerle birlikte tüketmesini sağlayın ve mutlaka çocuğunuzun dişlerini fırçalayın.
Florür tartışmalı bir konu olmasına rağmen, uzmanlar çoğu diş çürüklerini önlemenin en iyi yollarından birinin florür olduğu konusunda hemfikir. Bunun için uygun doz çok önemli. 3 yaş ve altı çocuklar için pirinç tanesi kadar macun, 3-6 yaş çocuklar için ise bezelye kadar macun yeterli.
Büyük çocuklarda diş çürüklerinin en yaygın nedeni, öğle yemeğinde, oyun oynarken ya da evde gazlı ve sporcu içecekleri içmeleridir. Tüm gün dişlerin asitle yıkanmasıyla ağzınızdaki pH dengesi yenilenemiyor ve dişleri çürüyor. Bu içecekleri sınırlandırmalısınız ve içtikten sonra dişlerini fırçalamasını sağlamalısınız.