Çocuklarda görülen iştahsızlığı, anne babalar sorun haline getirebiliyor. İştahsızlığın psikolojik, fiziksel sebepleri olabilir. Çoğu zaman ise bu endişe anne-babanın kuruntusundan öteye geçmiyor. Öncelikle çocuğun gerçekten iştahsız ve yeteri kadar beslenmediğinden emin olmak gerekiyor. Aksi halde ailelerin beslenme konusunda yaptıkları hatalar, çocuklarda iştahsızlığı tetiklemekte. Baskı yapmak, cezalandırmak, aşırı ısrarcı olmak gibi yaklaşımlar çocuğu beslenmeye karşı tepkili hale getirebiliyor. Neler yapmalı, nasıl bir yol izlemeli? Uzmanların tavsiyeleri şöyle:
– Zorla yemek yedirmeyin, ısrar etmeyin. Eğer zorlarsanız, çocuğunuz yemek yemekten daha fazla uzaklaşabilir. Bu davranış, alışkanlık haline de gelebilir.
– Çocuğunuzu, beslenmenin önemli olduğuna inandırın. Ona, beslenmenin önemini kavratan hikayeler, masallar anlatın, örnekler verin.
– Beslenmeyi sevdirin. Gülerek, oynayarak yemek yemesini sağlayın. Yemek yerken ona müdahale etmeyin, istediği gibi döke döke yemesine izin verin.
– Yemekleri çocuğunuz için çekici hale getirin. Ayıcık şeklinde kesip çocuğunuzun tabağına koyduğunuz bir dilim ekmek, gülen suratlı bir makarna tabağı, tabakta resim şekline getirilmiş çeşitli sebzeler işe yarayacaktır.
– İçecekleri yemekten önce tüketmemesini sağlayın. Çocuğunuzun yemekten 1 saat öncesine kadar ve tabii yemek sırasında, sıvı alımını sınırlandırın.
– Çocuğunuza verdiğiniz yemeklerin karışık tatlarda olmamasına özen gösterin. Aynı yemekleri, çocuğunuzun önüne sık sık koymayın.
– Yemek saatlerini iyi seçin. Yemek saatlerini, çocuğunuzun uykusuz ve huzursuz olduğu saatlere değil; daha neşeli, keyifli olduğu saatlere denk getirin.
– Porsiyonlarını iyi ayarlayın. Onun bir çocuk olduğunu, gereksinimlerinin size oranla çok daha az olduğunu unutmayın ve tabağına, tüketebileceği miktarda yemek koyun.
– Çocuğunuzu sağlıksız atıştırmalardan koruyun.
– Mutfakta size yardım etmesine izin verin. Sofrada ise onu, yardımından dolayı takdir edin. Kendi yardımıyla hazırlanan yemeği iştahla yemek isteyecektir.
– Yemeklere farklı, komik ve ilginç isimler takabilirsiniz. Bu durum, çocuğunuzda merak uyandıracak, yemeğe olan ilgisi artacaktır.