HABER ANALİZ | MUHSİN AHMET KARABAY
Sadece iktidar sahipleri midesinde kramplar yaşamıyor. Ona bu kirli yolculuğunda payanda olanlar, muktedirlerden çok daha fazla sancılar çekiyorlar. En pespaye payandalardan biri olan Demirören Grubu bunların en başında geliyor.
Bugün sizlerle başka konulara girmeden sadece Demirören Grubu’nu konuşmak istiyorum. Demirören Grubu dendiğinde akla gelen tek isim olmalı. Erdoğan Demirören.
Babası Şükrü Demirören’in 1967’de ölümü üzerine, Sirkeci’deki oto yedek parçası işini alıp bugünlere taşıyan kişi. Önce Alman Kolbenschmidt lisansıyla piston üretimine girdi. Avram Laçin’in kurduğu sıvılaştırılmış petrol gazı satış markası Milangaz’ı 1972’de satın aldı.
Demirören’i küçümsemek amacıyla “Tüpçü” diye lakap takılması bu Milangaz’dan dolayı oldu.
Erdoğan Demirören, uzun yıllar başka alanda yatırım yapmayıp Şişhane’deki merkezinden çıkmadı. 1990’ların ortalarında otomobillerde gaz kullanımının hızlanması ile birlikte bu alanda Dem-Al Otogaz markası ile hızla büyüdü. Bütün yatırımlarının ana mayasını buradaki büyüme sağladı. 1996’dan itibaren hızla gayrimenkul, inşaat, mermer, liman, petrol alanında yatırımlara girişti.
AK Parti’nin uzun süre kalıcı olduğunu gören Erdoğan Demirören, 2005’ten sonra iktidara yanaştı. Özal ve Demirel dönemlerinde liderlerin yurt dışı uçaklarının müdavimi olan Erdoğan Demirören, koyduğu aracılarla Erdoğan’ın uçağının da demirbaşı haline geldi.
ÖNCE MİLLİYET VE VATAN’I ALDI, ARDINDAN HÜRRİYET VE KANAL D
Dünyayı bilmiyorum ama Türkiye’de ayranı kabaran hemen her iş insanı medya sektörüne girmek istiyor. Demirören de kendisine bir “kalkan” oluşturma ihtiyacı hissetti. Aydın Doğan nice zamandır kendisine sadece zarar yazan Milliyet’i elden çıkarmak istiyordu.
Doğan Medya’dan 2011’de Milliyet ve Vatan gazetelerini satın aldı. Erdoğan Demirören o kadar hızlı büyümeye başladı ki kamu kredileriyle satın almayacağı şirket yoktu gibi. İktidarın cenderesinden bunalan Aydın Doğan, sahibi olduğu Doğan Medya’yı bütünüyle elden çıkarmak istediğinde alıcı masasında yine Demirören vardı.
Mart 2018’deki görüşme masasında Hürriyet ve Posta gazeteleri, Kanal D ve CNNTürk kanalları ve Doğan Haber Ajansı (DHA) yer alıyordu. Bunlardan CNNTürk ve DHA dışında hepsi kâr eden kuruluşlardı.
Demirören’in çiftçileri finanse etmek amacıyla kurulan kamu bankası olan Ziraat Bankası’ndan sağladığı 750 milyon dolarla medya imparatoru olması ise hiç unutulmadı. Unutulmayan bir şey daha vardı. Başbakan Erdoğan’ın telefonda fırçalaması üzerine ağlaması.
İki oğlu ve bir kızı olan Demirören’in en bilinen evladı Beşiktaşlıların kulüp başkanlığından yakından tanıdığı sonra da 2012-2019 arasında Türkiye Futbol Federasyonu Başkanlığı yapan Yıldırım Demirören idi.
ŞİMDİ İMPARATORLUĞUN SONUNA YAKLAŞIYOR
Baba Demirören’in “medya imparatorluğu” uzun sürmedi. Türkiye’nin en büyük medyasını bünyesine katan Erdoğan Demirören, aynı yılın Haziran ayında öldü.
Demirören Grubu’nun ilk günden bu yana Ziraat Bankası’ndan sağladığı kredileri ödemediğini ise Türkiye kamuoyu suç örgütü lideri Sedat Peker’den öğrendi.
1999’da yayın hayatına başlayan ve ilk yıllarda yaptığı bağımsız yayıncılıkla Türkiye’de haberciliğe farklı bir boyut kazandıran CNNTürk, Demirören Medya’ya satıldığından bu yana havuz medyası ile iktidara yaranma anlamında yayın yapması ile bilinir oldu.
CNNTürk, 1980’de Time Warner bünyesinde yola çıkan Atlantalı CNN’in ikinci yurt dışı franchise açılımı idi. Ancak, Demirören Grubu’na geçinceye kadar merkeze taraflı yayın yaptığına ilişkin ciddi şikayetler yoktu.
CNN International merkezine ilk ciddi şikayet, 31 Mart 2019 yerel seçimleri öncesinde CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu iki kez canlı yayına davet edip son anda iptal edilmesi üzerine gerçekleşti. CHP’nin ABD Temsilcisi Yurter Özcan tarafından yapılan başvuru önceleri sadece kayda geçirilmekle yetinildi.
CNN International Başkan Yardımcısı Jonathan Hawkins’in Amerika’nın Sesi’nden Mehmet Sümer’e satın almanın ilk günlerde söylediği, “Kanalın yeni sahipleriyle satış işleminin etkilerini görüşmek üzere uygun zamanda bir araya geleceğiz” sözü bir türlü gerçekleşmedi.
Aradan üç yıl geçtikten sonra CNN’in nihayet ciddi adım attığı haberleri medyada yer almaya başladı. Şimdi Atlanta’dan Bağcılar’a bir heyet geliyor. Heyetin çantasındaki dosya sayısı hayli fazla. “Taraflı yayıncılık” bir tarafa, Demirören Medya’nın Ziraat Bankası’na yaptığının bir benzerini yapıp, Turner Broadcasting System Inc’e de ödeme yapmadığı belirtiliyor.
Yurter Özcan, Atlanta’dan bir heyetin geleceğini “CNN Türk’te tatlı bir telaş mi var yoksa? ABD’den bu hafta gelecek CNN heyetine ne kadar tarafsız bir kuruluş olduklarını ispat etmek için CNN Türk’te hazırlanan alt yazılı videolar bitti mi acaba?” diye duyurdu.
Gelen heyetin, kime ne kadar süre yer verildiğinden muhalefet temsilcileri ile görüşmeye kadar bir dizi temas ve inceleme yapacağı söyleniyor.
Daha önceki içeriği kısıtlı bir ziyaret daha yapılmış, bu ziyaret sonrasında CNNTürk Genel Müdürü Bora Bayraktar ve Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soysal görevden alınmıştı. Ancak görevden almalar, kanalın tarafsız yayıncılık yapma yolunda adım atmasına yol açmamıştı.
CNNTÜRK’ÜN SUÇ DOSYASINA SON ANDA FERHAT TUNÇ GİRDİ
CNNTürk’ün kişi haklarını yok sayan tavırlarına son anda bir dosya daha girdi. Bu da sanatçı Ferhat Tunç ile ilgili.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, kişisel sosyal medya hesabından Ferhat Tunç adlı PKK’lının öldürüldüğünü duyurdu.
İktidar kanadının yaptığı açıklamaları haberleştirmeyi öncelikli görev sayan CNNTürk, YouTube kanalından sanatçı Ferhat Tunç’un fotoğrafını kullanarak paylaştı.
Havuz medyası ile yarışan CNNTürk, haberi “PKK’nın üst düzey kadrosuna büyük darbe” diye duyurduğu habere, sanatçı Ferhat Tunç, yargıya başvuracağını belirterek tepkisini gösterdi. Ferhat Tunç, “Kandan ve ölümden beslenenlerden çok yakında kurtulmak umuduyla” diye paylaşımını noktaladı.
CNN Atlanta’dan gelenlerin neler yapacağı ve nasıl bir adım atacağı henüz bilinmiyor. Ancak, Demirören’in medya grubundaki saltanatının sonuna gelindi. Kime nasıl satılacağına ilişkin ayrıntıları yakında ortaya çıkacak.
Demirören Medya, muhtemelen önce iktidara daha yakın bir gruba peşkeş çekilecek. Sonrasında ise iktidarın çöküşü ile aynı kaderi yaşayacak. Hangisinin önce çökeceği konusundaki bahsi size bırakıyorum.