ABD’li teknoloji devlerinden Apple’ın piyasa değeri, Çin’in iPhone kullanım yasağını devlet destekli kurum ve şirketleri de kapsayacak şekilde genişletmeyi planladığına dair haberlerin ardından Apple’ın piyasa değeri iki günde 200 milyar dolar azaldı.
Apple hisseleri, çarşamba günü son bir ayın en büyük günlük düşüşünü kaydetti; perşembe günü de Dow Jones Endüstriyel Ortalamasında en kötü performansı gösteren şirket konumuna düştü.
Çin, resmi ajanslar ve devlete ait şirketler de dahil olmak üzere tüm devlet kurumlarında iPhone’ların kullanılmasını yasakladı. Söz konusu haberlerin ardından Apple’ın hisselerinde yüzde 4’e varan değer kaybı görüldü.
Wall Street Journal’ın konuyla ilgili bilgi sahibi kişilere dayandırdığı haberine göre Çin, merkezi hükümet kurumlarındaki yetkililere iPhone’ları ve diğer yabancı markalı cihazları iş için kullanmamalarını ve ofise getirmemelerini emretti.
Bloomberg de isimsiz kaynaklara dayandırdığı haberinde Pekin’in bu kısıtlamayı devlete ait işletmeler ve hükümet kontrolündeki diğer kuruluşları da kapsayacak şekilde çok daha geniş bir alana yaymayı planladığını yazdı.
ÇİN APPLE’IN EN BÜYÜK DIŞ PAZARI
Çin, Apple’ın sadece en büyük dış pazarı değil, aynı zamanda şirketin küresel üretim üssü.
Bu nedenle yatırımcılar, gelirinin yüzde 20’sini Çin’den elde eden şirketin geleceği konusunda endişeli.
Apple, Çin’de akıllı telefon satışlarında yüzde 22 ile en büyük paya sahip bulunuyor.
Akıllı telefonlarının önemli bölümünü taşeron şirketler aracılığıyla Çin’de üreten şirket, gelirinin de yüzde 19’unu Çin pazarından sağlıyor.
Çin’in Apple’ın yıllık iPhone satışlarının 50 milyon kadarını oluşturduğu ve böyle bir yasağın Apple’a yılda 5-10 milyon adede mal olabileceği tahmin ediliyor.
Apple Avrupa’da da mesajlaşma, sosyal medya, video paylaşımı ve internet tarayıcıları gibi popüler hizmetlerin çevrimiçi sunulma şeklini düzenleyen yasal yükümlülüklerden etkilenen Alphabet, Amazon ve Meta’nın da aralarında bulunduğu altı büyük teknoloji şirketinden biri.