Son yıllarda dünyanın yakından tanıdığı yıldız futbolcular bir bir Çin’e transfer olmaya başladı. İspanyol kulübü Real Madrid, dünya yıldızı oyuncusu C. Ronaldo için teklif edilen 300 milyon Euro’luk bonservis ücretini net olarak geri çevirse de Avrupa’nın dev kulüplerinde oynayan Carlos Tevez, Oscar, Hulk, Ramires gibi oyuncular paranın cazibesine kapılıp Çin liginin yolunu tuttu. Ekonomik ve askerî alanlarda dünya devi hâline gelen Çinli yetkililer, futbolda da adından söz ettirmeyi kafalarına koymuş durumda.
HEDEF: DÜNYA KUPASI
Futbolun ‘beşiği’ olarak İngiltere kabul edilse de, futbolun tarihinin antik Çin’e uzandığı iddia edilir. Fakat Çin, 1,5 milyara yakın nüfusuna karşın şu ana kadar futbolda pek başarı gösterebilmiş değil. Ancak devasa ülkenin yeni lider kadrosu, bu alandaki ‘eksikliği’ gidermek için kolları sıvamış durumda. Hedef ise büyük: Dünya Kupası’nı kazanmak. Çin’in tarihinde yalnızca bir kez Dünya Kupası’na katıldığını düşünürsek, bu hedefin gerçekçiliği tartışılır.
Kasım 2012’de Çin Komünist Partisi Genel Sekreteri ve Devlet Başkanı olan Şi Cinping, fanatik bir futbol taraftarı. Cinping, göreve gelir gelmez futbolda ülkesi için 3 hedef koydu: Bunlardan ilki Dünya Kupası’na bir kez daha katılmak. Diğer iki hedef ise Dünya Kupası’na ev sahipliği yapmak ve nihayet bu kupayı kazanmak.
Cinging’in futbol sevgisi bir anda ülkeye yayıldı haliyle. Komünist Parti’nin oluşturduğu çalışma grubu, bu hedeflere ulaşmak için çalışmaya başladı. Plan şu şekilde hazırlandı: 20 bin okul, 2017’den önce futbol okuluna dönüştürülecek; 100 bin yetenekli genç tespit edilip bu okullara yönlendirilecek; futbola ilgiyi arttırmak için en az 35 ‘dünya yıldızı’ Çin Ligi’ne transfer edilecek; Hollanda, İspanya ve Almanya’ya Çinli teknik direktörler gönderilerek altyapıları incelenecek ve tecrübe kazanılacak.
ÇİN LİGİ YENİ YENİ BÜYÜYOR
Kâğıt üzerinde ‘iyi’ duran bu hedeflerin gerçekliğe dönüşmesi içinse disiplinli çalışmadan biraz fazlası gerekecekti.
Çin Ligi birkaç yıl öncesine kadar, ‘emeklilik dönemi’ gelen yıldızları ağırladı. Türk futbolseverlerin yakından tanıdığı Drogba ve Anelka, kariyerlerinin son demlerinde Çin’de top koşturdu. Ancak her ikisi de ‘para’ için gittikleri Çin’de aradıkları kaliteyi bulamayınca kısa sürede geri döndü. Geçen yıl piyasa değeri 168 milyon Euro olan Çin Ligi’nin en kıymetli oyuncusu kimsenin adını bilmediği 11 milyon Euro’luk Brezilyalı Ricardo Goulart’tı. Çin Ligi’nde top koşturan yabancı oyuncular pek duyulmamış isimlerden oluşuyordu.
Bu yıl kalitenin biraz daha arttığı söylenebilir. Çin Ligi’nin piyasa değeri 359 milyon Euro’ya ulaşırken, en değerli oyuncu Chelsea’den 35 milyon Euro bonservis bedeli ile gelen bir başka Brezilyalı Oscar oldu.
MİLLİ TAKIM, BÜYÜK BASKI ALTINDA
Öte yandan Çin Millî Takımı, büyük hedeflerin konduğu 2014 yılını FIFA sıralamasında 97. sırada bitirdi. Böylece, Karayipler’in küçük ülkeleri Antigua ve Barbuda’nın bile gerisinde kalmıştı. Ancak hakkını yemeyelim, iki yıl içinde 15 sıra birden yükselerek 82.’liğe ulaştı. Tarihinde sadece bir kez katıldığı 2002 Dünya Kupası’nda Türkiye ile aynı grupta yer alan Çin, kupaya gol atamadan veda etmişti.
Halk protestolarına karşı sıkı tedbirlerin uygulandığı Çin’de milli takımın yenilmesi, ciddi toplumsal tepkiye sebep olabiliyor. 2013’te Tayland’la oynanan maçta alınan mağlubiyet sonrasında çıkan olaylarda 100 kişi yaralanmıştı. Bu tepki sebebiyle, her yenilgi sonrası teknik heyet ve futbolcular kameralar karşısında halktan özür diliyor.
Aslında Çin bireysel sporlarda oldukça başarılı. Katı disiplinle sporcuları adeta ‘robotlaştıran’ Çin, ev sahipliği yaptığı 2008 Pekin Olimpiyatları’nda altın madalya rekoru kırmıştı. 2015’teki Asya Kupası’nda 3 maçını kazanıp çeyrek finale çıkan milli futbol takımı ise ülkede hayatın durmasına sebep oldu. Devlet haber ajansı Xinhua, bu başarıyı ‘rüya’ olarak nitelerken, oyuncular da ‘kahraman’ ilan edilmişti. Çeyrek final sonrası herkes başarıyı sahiplenmeye çalışırken, çeyrek finalde kupayı kazanan Avustralya’ya 2-0 yenilmekten kurtulamıyordu.
****
YARIN: Çin Ligi’nin genel görünümü, hangi oyuncuların yolu Çin’den geçti, saha kenarında hangi ünlü teknik adamlar var?