Rus devlet savunma şirketi Rostec Genel Müdürü Sergey Çemezov, Moskova ve Ankara’nın Türkiye’ye S-400 füze savunma sistemleri dahil olmak üzere Rus silahlarının alımı için kredi verilmesini görüştüklerini açıkladı. AKP hükümeti daha öncede Çin ile füze savunma sistemi anlaşması yapmış, ancak ABD ve NATO’nun baskıları üzerine geri adım atmıştı.
O dönem Başbakanlık koltuğunda oturan Tayyip Erdoğan ise NATO’dan yapılan açıklamalara tepki göstererek, “En uygun şartlar Çin’i göstermektedir. NATO’nun bu konuda yapmış olduğu açıklamalar belirleyici değil ve bağımsızlık anlayışımızı kimsenin gölgelemeye hakkı yok” ifadesini kullanmıştı. Fakat 15-16 Kasım 2015’te Antalya’da düzenlenen G-20 zirvesinden hemen önce Türkiye, projeyi iptal ettiğini duyurmuştu. İptal kararının önceden alınmış olmasına rağmen G-20’de Tayyip Erdoğan ile dönemin ABD Başkanı Barack Obama görüşmesine denk getirilmesi de dikkat çekmişti.
Sputnik’in haberine göre, Rostec’in Genel Müdürü Sergey Çemezov, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi almak için kredi talep ettiğini söyledi. Rossiya 24 televizyonuna konuşan Çemezov, Ankara ile Moskova arasında silah satın almaya yönelik görüşmeler gerçekleştirildiğini belirtti.
Çemezov “Türkiye Moskova’ya kredi almak istediğini belirtti, ancak konu henüz çözüme kavuşmadı. Maliye bakanlıkları arasında görüşmeler gerçekleştiriliyor. Anlaşma imzalandığında ve kredi miktarı üzerinde bir karara varıldığında S-400’ün de aralarında bulunduğu silahların sevkiyatı için anlaşma imzalayacağız” dedi. söz konusu kararın ne zaman alınacağını söylemenin zor olduğunu belirten Çemezov, bu tür sevkiyatlarda Rus devlet silah ihracatı şirketi Rosoboroneksport’un aldığı ön ödemenin yüzde 15-30 seviyesinde olacağının altını çizdi.
Çin ile yapılan füze ihalesi iptal edilmişti
NATO üyesi Türkiye’nin Eylül 2013’teki hava savunma sistemi ihalesini 3.4 milyar dolar veren Çin kazanmış ve Çin devlet firması CPMIEC ile el sıkışılmıştı. İhaleye göre Çin ve Türkiye ortak üretim yapacaktı.
Türkiye’nin füze sistemi ihalesinde tercihini Çin’den yana kullanmasına NATO ve ABD’den itirazlar gelmişti. Çünkü CPMIEC, İran’a silah satışı gerekçesiyle ABD’nin yaptırım listesinde. Üstelik ABD, yaptırımları 2013’te uzatma kararı almıştı.