Pekin, Çin-Afrika İşbirliği Forumu kapsamında bu hafta Afrikalı liderleri ağırlıyor. Çin ve Afrika kıtası arasındaki ilişkileri derinleştirmeyi amaçlayan zirve, 5 gün boyunca devam edecek.
Cuma gününe kadar sürmesi planlanan ve Covid-19 salgınından bu yana Çin’de düzenlenen en büyük diplomatik etkinlik olacak olan foruma Afrika’nın dört bir yanından liderler ve delegasyonlar katılıyor.
Güney Afrika, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Çin’in denizaşırı tek askeri üssüne ev sahipliği yapan Cibuti, Mozambik, Senegal, Çad, Togo, Nijerya, Ekvator Ginesi, Nijerya, Mali ve diğer pek çok ülkenin lideri Pekin’e geldi.
Zirve öncesinde Pekin’de şehrin dört bir yanına Çin ve Afrika kıtasının “daha iyi bir gelecek için birleştiğini” ilan eden pankartlar asıldı.
Çin, geçtiğimiz yirmi yıl boyunca büyük altyapı projeleri inşa etmek üzere Afrika’ya yüz binlerce işçi ve mühendis gönderdi. Yapılan anlaşmalar sonucunda, başta bakır, altın ve lityum olmak üzere Afrika’nın geniş doğal kaynaklarına ayrıcalıklı erişim elde etti.
Çin devlet bankalarından alınan krediler, Afrika’nın büyümesini artırmak için tasarlanan çok sayıda altyapı projesinin (demiryolları, limanlar, yollar vb.) finanse edilmesine yardımcı oldu. Ancak alınan kredilerin borç seviyelerini artırdığı bazı ülkeler için bu krediler soru işaretlerine yol açtı.
Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin, Afrika’nın en önde gelen ticaret ortağı olarak dikkat çekiyor. Çin resmi medyasına göre ikili ticaret 2024 yılının ilk yarısında 167,8 milyar dolara ulaştı.
Afrika’ya verilen krediler düştü
Boston Üniversitesi tarafından derlenen bir veri tabanına göre, Çin tarafından geçen yıl Afrika ülkelerine verilen krediler son beş yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Başlıca borç alan ülkeler Angola, Etiyopya, Mısır, Nijerya ve Kenya oldu.
Ancak 4,61 milyar dolar olan kredi miktarı, neredeyse 30 milyar dolar olan 2016 yılındaki zirveye kıyasla keskin bir düşüş gösterdi.
Analistlere göre Çin’deki mevcut ekonomik yavaşlama Pekin’i Afrika’daki yatırımlarını azaltmaya itiyor.