Ana Sayfa Dünya ÇİN | Emeklilik yaşı 1950’lerden sonra ilk kez yükseltildi

ÇİN | Emeklilik yaşı 1950’lerden sonra ilk kez yükseltildi

Adek BERRY / AFP

Çin yaşlanan nüfus ve emeklilik sistemine düşen yükün artması nedeniyle 1950’lerden bu yana ilk kez emeklilik yaşını kademeli olarak yükseltmeye karar verdi.

Çin’de Cuma günü alınan kararla; mavi yakalı işlerde çalışan kadınlar için yasal emeklilik yaşının 50’den 55’e, beyaz yakalı işlerde çalışan kadınlar için 55’ten 58’e yükseltilmesi için verilen tasarı kabul edildi. Erkeklerin emeklilik yaşı ise 60’dan 63’e yükseltildi.

Çin devlet medyasına göre, Cuma günü kabul edilen plana göre, değişiklik 1 Ocak 2025’ten itibaren başlayacak ve önümüzdeki 15 yıl boyunca kademeli olarak emeklilik yaşları yükseltilecek.

Devlet haber ajansı Xinhua’nın haberine göre, yasal yaştan önce emekli olmaya izin verilmeyecek ve insanlar emekliliklerini en fazla üç yıl geciktirebilecek. 2030 yılından itibaren de çalışanların emekli maaşı alabilmeleri için sosyal güvenlik sistemine daha fazla katkı yapmaları gerekecek.

Devlet kontrolündeki Çin Sosyal Bilimler Akademisi, 2019 yılında ülkenin emeklilik fonunun 2035 yılına kadar parasının tükeneceği öngörüsünde bulunmuştu. Yaşanan Covid salgını sonrası ağır yara alan Çin ekonomisi de göz önüne alındığında emeklilik sisteminde radikal değişiklikler yapılmadığı sürece önümüzdeki yıllarda Çin’i bir krizin beklediği yorumları yapılıyordu.

Xinhua’nın haberine göre emeklilik yaşını yükseltme ve emeklilik politikasını düzenleme planı, “Çin’deki ortalama yaşam süresi, sağlık koşulları, nüfus yapısı, eğitim düzeyi ve işgücü arzının kapsamlı bir değerlendirmesine” dayanıyor.

Yetkililer, Çin’de ortalama yaşam süresinin bu yılın başında 78,2 yıla yükseldiğini açıklarken Çin’in yaklaşık 1 milyar 400 milyondan fazla olan nüfusu son yıllarda düşüşe geçti. En kalabalık ülke ünvanını geçen yıl Hindistan’a kaybeden Çin’de önümüzdeki yıllarda demografik bir krizin yaşanabileceği belirtiliyor. On yıllar boyunca tek çocuk politikasının izlendiği ülkede son yıllarda yönetim değişiklikler yapsa da istenen etki elde edilemedi.

Önümüzdeki on yıl içinde, şu anda 50 ila 60 yaşlarında olan yaklaşık 300 milyon kişinin Çin işgücünden ayrılması bekleniyor. Yaşlanan nüfusun oranının artması ve doğum oranlarında istenen artışın sağlanamaması sebebiyle önümüzdeki yıllarda Çin’in emeklilik fonlarında önemli problemlerin başgösterebileceği belirtiliyor.

HENÜZ YORUM YOK