Ana Sayfa Dünya Çiftçiler Brüksel’i yine işgal etti

Çiftçiler Brüksel’i yine işgal etti

Brüksel’de AB Tarım bakanlarının toplantısı öncesinde Belçikalı çiftçiler traktörleriyle şehir merkezine indi. Brüksel polisi, bugün başkente araba ile seyahat edilmemesini ve toplu taşıma araçlarının kullanılmasını istedi.

Çiftçilerin protestoları sebebiyle polis bazı metro istasyonlarını kapatırken otobüs seferlerinde aksamalar olacağı uyarısında bulunuldu. Ulaşım şirketi MIVB şehir sakinlerine otobüs ya da yer üstü tramvayları yerine metro kullanın çağrısında bulundu.

Brüksel’e giren traktörler şimdiden trafikte geniş çaplı aksamalara neden olurken gün içinde daha fazla çiftçinin katılımı ile yüzlerce traktörün Brüksel’in tarihi pazar meydanını işgal etmesi bekleniyor. Çiftçiler, AB üyesi ülkelerin tarım bakanlarının sektör ile ilgili tedbirleri görüşmek üzere toplandıkları Schuman Circus’a ulaşmayı ve seslerini duyurmayı planlıyor.

Çiftçiler idari işlerin fazlalığı, yavaş işleyen bürokrasi, aşırı artan maliyetler ve kendilerini zora sokan yeni düzenlemelerden şikayet ediyor. Çiftçiler şubat ayı başında yine Brüksel’e akın etmiş, trafikte geniş çaplı aksamalara neden olmuş ve AB kurumlarına yumurta ve bira şişeleri ile saldırmışlardı. AB’nin dönemsel başkanlığını yapan Belçika’nın başbakanı Alexander De Croo, Belçikalı çiftçilerin problemlerinin farkında olduklarını belirtmiş, “Sağladıkları yüksek kaliteli ürünler için doğru fiyatı alabildiklerinden emin olmamız gerekiyor. Ayrıca sahip oldukları idari yükün makul düzeyde kalmasını sağlamalıyız.” demişti.

Çiftçiler ise hala problemlerine yeterince kulak verilmediği konusunda endişeliler ve katı AB direktiflerinin gözden geçirilmesi ve çiftçilere adil bir fiyat ödenmesi çağrısında bulunuyorlar. Çiftçilerin protestosunun nedenlerinden biri de Avrupa’nın Güney Amerika’daki ‘Mercosur’ ülkeleri ile yapması gündemde olan ticaret anlaşması.

Anlaşma, AB’nin Güney Amerika ülkelerine otomobil, kimyasal madde, ilaç ve makine gibi ürünlerin ihracatını kolaylaştırırken Avrupa’nın da buna karşılık buralardan gelen sığır eti, kümes hayvanları ve şekere daha düşük vergi ve hatta bazen sıfır gümrük vergisi uygulamasını düzenliyor.

Çiftçiler bu anlaşmanın haksız rekabet yaratacağını iddia ediyor ve Güney Amerika ile yapılan ticaret anlaşmasının sona erdirilmesini talep ediyor. AB ile Güney Amerika ülkeleri arasındaki anlaşma 2019 yılında tamamlandı, ancak henüz Avrupa Parlamentosu veya 27 AB Üye Devleti tarafından onaylanmadı.

HENÜZ YORUM YOK