CHP yönetimi, belediyelere ‘tasarraf ve liyakat’ genelgesi gönderdi: İşe alımlarda kayırmacılık yapmayın!

31 Mart yerel seçimlerinden zaferle çıkan CHP, kazandığı belediyelere “kayırmacılık, şatafat ve israfla mücadele” kapsamında bir genelge gönderdi. Liyakata da vurgu yapılan genelgede ‘atamalarda ve işe alımlarda kayırmacalığa yol açılmaması’ gerektiği özellikle vurgulandı. CHP’li bazı belediyelerde yeni seçilen başkanların ‘eş dost ve akrabalarını önemli mevkilerde işe aldığı’ ortaya çıkmış ve kamuoyu bu duruma sert tepki göstermişti.

Belediye başkanlarına gönderilen genelgede, “İsrafla mücadele; kamu kaynaklarının sürdürülebilir kalkınmayı, sosyal adaleti ve refahın tüm topluma yayılmasını sağlamak için kullanımında kilit önemdedir. Seçilmek bir ayrıcalık değil belediye başkan ve yöneticileri için büyük sorumluluktur. Bu nedenle şatafat ve kamu kaynaklarının israfından uzak durulmalıdır. Bunun için ihale süreçlerinde şeffaflık; temsil, ağırlama ve tanıtım törenlerinde şatafattan kaçınan mütevazılık; taşıtların kullanımında etkin takip ve denetimin yanında hizmet dışına çıkmama; yurtdışı görevlendirmelerde halkın yararına olmayan, imtiyazlara yol açan kişisel faydaya imkân vermeme; elektrik tüketiminde yasaların verdiği tüm imkanları en yaratıcı ve en ekonomik şekilde kullanma; atamalarda ve işe alımlarda kayırmacılığa yol açmama; liyakat dışına çıkmama ilkelerine sıkı sıkıya bağlı kalınması gerekmektedir.” denildi.

Cumhuriyet’in haberine göre genelgede şu başlıklar öne çıktı:

  • Kamu ihalelerinin açık ihale usulüyle yapılmasına özen gösterilir. Pazarlık ve doğrudan temin usulleriyle yapılan ihaleler şeffaf şekilde internet üzerinden düzenli olarak kamuoyuna açıklanır. Yasaya uygun şekilde doğrudan teminle karşılanacak ihtiyaçlar için en az 48 saat önce belediyenin internet sitesinde ve/veya ilan tahtasında duyuru yapılır.
  • Belediyelere ait taşıtların tahsis ve kullanımında lüks, gösteriş ve aşırılıktan kaçınılmasına özen gösterilir. 237 sayılı Taşıt Kanunu hükümlerine uyulur. Kanunun izin verdiği haller dışında yapılmış olan taşıt tahsisleri kaldırılır.
  • Etkinliklerde çok sayıda araçla konvoylar oluşturulmaz. Etkinliklere önceden hazır bulundurulan minibüs veya otobüs ile toplu katılım sağlanır
  • Vakıf, dernek, banka, birlik, firma, şahıs vb. kuruluş veya kişilerden hibe suretiyle de olsa taşıt kabul edilmez. Taşıtlar özel işlerde kullanılamaz, hiçbir makam, eş, dost ve akrabalara kullandırılamaz.
  • Belediye tarafından yabancı dil öğrenmek, bilgi ve görgülerini artırmak veya lisansüstü eğitim amaçlarıyla yurtdışına belediye çalışanı gönderilmez.
  • Belediyelerdeki personel yönetiminde akrabalık, hısımlık, ticari ilişki gibi sosyal ilişkiler, gerekli liyakat ve deneyim koşulları sağlanıyor olsa dahi, referans ve tercih konusu yapılamaz.
  • Akraba kayırmacılığı ya da siyasi kayırmacılıkla mücadele tek başına yasalar ve kurallarla sağlanamayacağı için bu tür uygulamalara karşı tolerans gösterilmez; etik temelli bir yaklaşımı uygulamaya koymak için yönetim kültüründe de değişikliğe gitmek hedeflenir. İşe alımlarda kişiye özel ilanlar verilemez.
  • Kamudaki performans yönetiminin liyakat esasına dayanmasının kamudaki hizmetlerin bütünlüğünü sağlayan bir kilit unsur olduğuna dayalı olarak, performans değerlendirmeleri açık ve objektif kriterlere bağlı tanımlanır ve yöneticilerin takdir yetkileri liyakat ilkesiyle sınırlı tutulur.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

1 YORUM

  1. Yahu insan başka ne diye siyasete atılsın ki.
    Makama geçilecek, eş dost bu durumdan nemalanacak, sponsor iş adamlarına ballı ihaleler verilecek, devlet bankalarından düşük faizli yarısı geri ödemesiz yarısı 10 yıl sonra ödemeli 20 yıl vadeli teşvik kredisi alınacak alınan kredi yenilip içilecek, makamın hakkı olarak gösterişten kaçınılmayacak.
    Çocukluğumuzda dedelerimiz muhtar olmak isteyen insana “paran mı çok aklın mı yok neden muhtar olmak istiyorsun” derlerdi.

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin