Ordu’da Hizmet Hareketi gönüllüsü oldukları gerekçesiyle cezaevine atılan kişilerin ailelerine yardım ve çocuklarını eğitim verdikleri için Ordu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı cadı avında gözaltına alınan 44 kişiden 19’u tutuklandı.
Ordu Cumhuriyet Başsavcılığı, cezaevindeki kişilerin ailelerine ve çocuklarına yardım yaptıkları iddiasıyla 43 kişiyi cemaatin yeni il yapılanması suçlamasıyla Gülyalı ilçesinde bir restoranda yemek yedikleri sırada gözaltına aldırdı.
Daha sonra 1 kişinin daha gözaltına alınması ile gözaltı sayısı 44’e yükseldi. Emniyetteki işlemleri tamamlanan 44 şüpheliden 42’si adliyeye sevk edildi. Polislerin gözetiminde adliye getirilen kişilerin yakınları, ‘Bravo, sizin bir suçunuz yok yavrum’ diyerek destek verdi.
Savcılık tarafından ifadeleri alınan kişilerden 19’u çıkartıldıkları mahkemece tutuklanırken, 23’ü adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 2 şüphelinin ise emniyetteki işlemleri sürüyor.
HUKUKÇULARDAN OPERASYONA TEPKİ
Medeni Hukuk Profesörü Hüseyin Hatemi operasyona tepki göstermiş, “Mahkumun suçu olsa bile mahkum ailelerine yardım suç değildir. Demokratik ve sosyal hukuk devletinin bu yardımı kendinin gerçekleştirmesi, gerçekleştiremiyorsa yardım edenleri şüpheli saymaması gerekir. Aksi takdirde bu çocuklar kendi devletlerinden soğurlar.” demişti.
Mahkûmun suçu olsa bile mahkûm ailelerine yardım suç değildir.Demokratik ve sosyal hukuk devletinin bu yardımı kendinin gerçekleştirmesi,gerçekleştire-miyorsa yardım edenleri şüpheli saymaması gerekirAksi takdirde bu çocuklar kendi Devletlerinden soğurlar. https://t.co/KmhdZdlzJ9
— Hüseyin Hatemi (@Elifhevav) September 26, 2021
Ceza Hukuku Profesörü İzzet Özgenç de konuyla ilgili paylaşımında, “Hangi suçtan mahkûm olursa olsun, ister infaz kurumunda ister infaz kurumu dışında cezasını çekmekte olsun, bir hükümlüye, ailesine veya yakınlarına ihtiyaçlarını karşılamak için yardım edilmesi, hukuka aykırı fiil değildir ve asla suç oluşturmaz. Ancak, mahkûm olduğu cezanın infazından kurtulmasını sağlamak amacıyla hükümlüye yardım edilmesi, suç oluşturur ve ceza hukuku sorumluluğunu gerektirir (TCK, m. 283).” ifadelerini kullandı.
Hangi suçtan mahkûm olursa olsun, ister infaz kurumunda ister infaz kurumu dışında cezasını çekmekte olsun, bir hükümlüye, ailesine veya yakınlarına ihtiyaçlarını karşılamak için yardım edilmesi, hukuka aykırı fiil değildir ve asla suç oluşturmaz.
— İzzet Özgenç (@izzetoezgenc) September 28, 2021