Ana Sayfa Güncel ByLock bahane edilip 910 akademisyen daha ihraç edilecek iddiası

ByLock bahane edilip 910 akademisyen daha ihraç edilecek iddiası

MİT’in geçtiğimiz günlerde savcılığa gönderdiği hukuksuz rapordo 122 bin yeni ByLock kullanıcısı üretildi. Listede üniversitelerde eğitim veren 910’unun akademisyen olduğu ileri sürüldü, isimlerin ise YÖK’e gönderildiği öğrenildi. Önümüzdeki günlerde hukuksuz bir ihraç dalgasının başlayacağı belirtiliyor.

15 Temmuz’dan sonra 100 bini aşkın gözaltı, 50 bine yakın tutuklamaya gerekçe yapılan Bylock yalanında ısrar sürüyor. Hem emniyet hem MİT söz konusu Bylock programının delil olmayacağını kabul ediyor. Birimlere ‘Bu tek başına delil değil itiraf ettirin’ talimatın gönderilmesine rağmen Bylock programından dolayı  hukuksuz tutuklamalar ve ihraçlar devam ediyor.

MİT Ergenekon’da bu yazıyı göndermiş: Raporlarımız delil değil!

MİT’in raporlarının hukuki bir değer taşımadığı Ergenekon davası kapsamında İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdiği yazıda ortaya çıkmıştı. Yazının 2. maddesi şöyle bitiyordu: “Müsteşarlığımıza pek çok kaynaktan gelen bilgi ve belgelerin değerlendirilmesi ve yorumlanması neticesinde hazırlanarak ilgili makam ve kurumlara gönderilen istihbari bilgi ve belgelerin delil olarak kullanılması da mümkün değildir.”?

Emniyet ‘delil yok, itiraf ettirin’

Diğer yandan emniyette Bylock delil olarak kabul etmiyor. Emniyet’ten tüm birimlere gönderilen yazıda, bylock listeleri kapsamında gözaltına alınanların, sıkı biçimde sorgulanması, ifadeleriyle Bylock gözaltısı evraklarının desteklenmesi gerektiği, aksi halde sadece Bylock indirme nedeniyle gözaltının mahkeme nezdinde delil olmayacağının vurgulandı. Emniyet yazısında, konuya tüm şubelerin hassasiyet göstermesi isteniyor.

Google Play ve Appstore’dan tüm dünyaya açık Bylock uygulamasını yüklemenin tek başına suç sayılamayacağını çok sayıda hukukçu ifade etmişti. Hatay 2. Ağır Ceza Mahkemesi de “Suçlanan kişilerin, Bylock’u ne zaman indirdikleri, kimlerle yazıştıkları ve yazışma içeriklerinin belli olmadığını, bu durumda kişilerin sadece programı indirmiş olmakla suçlanamayacağını” belirterek kendisine sunulan bir Bylock iddianamesini oy birliğiyle reddetmişti.

6 ay önce kullanımdan çıkmış program nasıl darbe özel yazılımı olur?

Yazılımın sahibi David Keynes’in Hürriyet muhabiri İsmail Saymaz’a verdiği röportajda ise bylock programı iddia edildiğinin aksine 15 Temmuz 2016 ‘da aktif olmadığını söylemişti. Üstelik flaş bellek ile gizlice dağıtıldı denen program ilk günden itibaren Apple Store ve GooglePlay gibi açık kaynaklardan yüklenebiliyordu. Keynes, Ekim 2015 itibariyle GoDaddy adlı server firmasına ücret ödemeyi kestiğini ve bu nedenle ByLock’un Ocak 2016 itibariyle kullanımdan çıktığını anlattı. O tarihten beri ByLock’un kullanılmadığını söyledi. Bu teknik ve değiştirilemez bilgiler, ‘darbenin Bylock üzerinden cemaat tarafından organize edildiği ‘ yalanını tamamen çürüttü.

HENÜZ YORUM YOK