HABER-YORUM| HASAN CÜCÜK
Türkiye dışında en fazla Türk’ün yaşadığı ülke olan Almanya’da bir zamanlar ‘en alttakiler’ olarak tanımlanan eskinin gurbetçileri yeninin Euro Türkler’inin çocukları spor tercihinde futbolu seçiyor. Meşin yuvarlağın cazibesine küçük yaşta kapılan Türk gençlerin avantajı Almanya gibi bir futbol ülkesinde doğmaktı. Ancak ‘Türk gibi başlayan’ gençler maalesef ‘Alman gibi bitirme’ sorunu yaşadı. Kısa yoldan şöhret sevdasına, disiplinsizlik eklenince nice yetenekler heba olup gitti. Hatalardan ders alanlar, önlerinde başarılı olanları rol model alınca ise başarı gelmeye başladı. Bu sezon Bundesliga takımlarında yer bulan 10 Türk futbolcu başarılı bir performans ortaya koydu.
Bundesliga’nın Türklerinin tarihi yazılırken ilk sırada 1980’li yıllara damga vuran Erdal Keser ve İlyas Tüfekçi adları yer alır. Tüfekçi, Stuttgart; Keser, Borussia Dortmund takımlarında futbol yaşamlarına merhaba derken, ilk kez işçi çocuklarının yeşil sahalarda başarılarına şahit oluyorduk. Ancak bu isimlerin kendilerini ispat ettikten sonra rotalarını Türkiye’ye çevirmeleri, uzun yıllar sürecek “Avrupa’da yetiş, Türkiye’de top koştur” mantalitesine de kapı açıyordu. Keser ve Tüfekçi sonrası uzun süre Bundesliga’da Türk oyuncu görmek pek mümkün olmadı.
2000’li yıllarda sahneye Yıldıray Baştürk çıktı. Bundesliga’nın en iyi orta sahalarından biri olan Yıldıray Baştürk’ün açtığı yoldan Altıntop kardeşler Halil ve Hamit ile Nuri Şahin yürüdü. Altıntop kardeşler Shalke 04, Nuri Şahin ise Dortmund’da yıldızını parlattı. 2010’lu yıllara gelindiğinde Bundesliga’da top koşturan Türk oyuncu sayısı belirgin hale gelmeye başladı. Mesut Özil, İlkay Gündoğan ve Serdar Taşçı bayrağı devralan isimler oldu. Özil ve Gündoğan milli takım tercihlerini Almanya’dan yana kullandı. Başarıları Bundesliga ile sınırlı kalmadı. Özil önce La Liga’ya sonra Premier Lig’e, Gündoğan ise doğrudan Premier Lig’e kanat çırptı.
Gelelim 2019-20 sezonunun Bundesliga’da ter döken Türk kökenli oyuncularına. Ancak araya kısa bir not düşelim. Genelde Almanya’da futbol oynayan Türk oyuncular Süper Lig’e transfer olurken, Süper Lig’den Bundesliga’ya gönderdiğimiz Türk oyuncu sayısı bir elin parmaklarına ulaşmadı. En bilinen isim Schalke 04’de fazla uzun olmayan bir süre geçiren Hami Mandıralı oldu. Şimdilerde ise Ozan Kabak, Süper Lig’den Bundesliga’ya giden tek isim olarak ter döküyor. Bu sezon Bundesliga’da 10 Türk kökenli oyuncu forma giydi. Yine araya bir not daha düşelim; özellikle Almanya’da doğan oyuncuların çoğu Alman vatandaşı olduğundan ‘Türk kökenli’ tabirini kullanıyorum. Geride kalan yarım sezon sonunda 10 isimden en fazla forma giyen isim Fortuna Düsseldorf’tan Kaay Ayhan, en golcü ise Schalke 04’ten Suat Serdar oldu. Kadrosunda en fazla Türk asıllı oyuncu bulunduran takım ise Schalke 04 oldu. Türk kökenli oyuncular 5 farklı takım için ter döktü.
Türk kökenli oyunculardan 4’ü bu sezon Schalke 04 için ter döktü. Suat Serdar, Ozan Kabak, Ahmet Kutucu ve Levent Mercan performanslarıyla göz doldurdu. Mavi-beyazlıların kaydettiği 29 golün 14’üne Türk kökenli oyuncular direk katkı yaptı. Suat Serdar attığı 6 golle dikkatleri üzerine çekti. Galatasaray’dan önce Stuttgart’a ardından ise Schalke 04’e transfer olan milli oyuncumuz Ozan Kabak ise sadece rakip forvetleri durdurmakla kalmadı ilk devreyi 3 gol ve bir asistle kapattı. Ahmet Kutucu ise ilk devreyi ikişer gol ve asistle tamamladı. Attığı golleriyle dikkatleri üzerine çeken Suat Serdar, 13’ü ilk 11 olmak üzere 14 maçta sahaya çıkıp, Schalke 04’de en fazla maç oynayan Türk asıllı oldu. Sezon başında yaşadığı sakatlıktan dolayı formasından uzak kalan Ozan Kabak, iyileştikten sonra kaptığı formasını bir daha bırakmadı. Kabak, 12 maçta forma giyerken performansıyla Bundesliga’nın en başarılı genç oyuncuları listesine üst sıradan adını yazdırdı. Ahmet Kutucu da 10 kez forma buldu. Ahmet tüm maçlarda sonradan oyuna girdi. Genç futbolcu Levent Mercan ise bir çok maçta kadroda olmasına rağmen sadece iki kez forma şansı yakaladı.
Fransa ile oynadığımız Euro 2020 eleme grubu maçlarında iki gole imza atıp, şampiyona biletini almamıza büyük katkı sağlayan defans oyuncumuz Kaan Ayhan, Fortuna Düsseldorf’un değişmezi oldu. Sarı kart cezasından dolayı bir maçta takımını yalnız bırakan Kaan Ayhan, geriye kalan 16 maçın tamamında sahaya ilk 11’de çıktı. Skora katkısı ise bir gol ve 2 asist oldu. Hastalığı nedeniyle devrenin sonlarına doğru formasından uzak kalan Kenan Karaman ise 8 maçta forma şansı bulup, bir gol attı. Leverkusen’in sezon başında 32 milyon Euro bedelle Hoffenheim’dan kadrosuna kattığı Kerem Demirbay ise 12 maçta forma giyip, iki asist yaptı. Demirbay, Şampiyonlar Ligi’nde 5 maçta sahaya çıkarken, Almanya Kupası’nda ise iki maçta oynadı.
Werder Bremen formasını giyen Nuri Şahin, tecrübesini konuşturduğu bir devreyi geride bıraktı. Forma bulduğu 13 maçın tamamında sahaya ilk 11’de çıkan Nuri Şahin, devreyi 3 asistle tamamladı. Borussia Dortmund’dan büyük umutlarla Werder Bremen kadrosuna katılan Ömer Toprak ise hayal kırıklığı yaşattı. Uzun sakatlık dönemi sonrası kadroda yer bulmakta zorlanan Toprak sadece 4 maçta forma şansı buldu. Mainz’de ise Levin Öztunalı forma şansı bulduğu 12 maçta üçer gol ve asistle takımın başarısına katkı sağladı. Wolfsburg formasını giyen milli futbolcu Yunus Mallı ise bu sezon hayal kırıklığı yaşadı. Tecrübeli futbolcu maç kadrosunda yer almasına karşı sahaya hiç çıkmadan sezonun ilk devresini tamamladı. Yunus Mallı, UEFA Avrupa Ligi’nde iki maçta forma şansı bulurken, sahada toplam 50 dakika kaldı.
”Bu sezon Bundesliga’da 10 Türk kökenli oyuncu forma giydi. Yine araya bir not daha düşelim; özellikle Almanya’da doğan oyuncuların çoğu Alman vatandaşı olduğundan ‘Türk kökenli’ tabirini kullanıyorum. Geride kalan yarım sezon sonunda 10 isimden en fazla forma giyen isim Fortuna Düsseldorf’tan Kaay Ayhan, en golcü ise Schalke 04’ten Suat Serdar oldu. Kadrosunda en fazla Türk asıllı oyuncu bulunduran takım ise Schalke 04 oldu. Türk kökenli oyuncular 5 farklı takım için ter döktü”.KAAN AYHAN demek istediniz herhalde.Fotograf in altinda da Kaan Ayhan yaziyor.