Ana Sayfa Dünya Bonservisin altında ezildiler 

Bonservisin altında ezildiler 

YORUM | HASAN CÜCÜK 

Futbol tarihinin en pahalı oyuncuları listesine baktığımızda karşımıza ilginç istatistikler çıkıyor. En pahalı olmak, en iyi olmak anlamına gelmiyor. Hatta ödenen yüksek bonservis oyuncunun üzerinde yük oluyor. En pahalı oyuncu rekorunu 2017’den beri Neymar elinde bulunduruyor. Barcelona’dan 222 milyon Euro karşılığında Paris Saint-Germain’e (PSG) transfer olan Brezilyalı oyuncu, aradan geçen yıllarda beklentilere cevap veremedi. Sadece Neymar mı? Gelin ilk 10’a beraber bakalım. 

Brezilya’nın son dönemde yetiştirdiği en önemli isimlerden biri olan Neymar, 2013’te Avrupa’ya Barcelona formasıyla merhaba dedi. Messi ve Luiz Suarez’le forvet hattında muhteşem bir üçlü oluşturan Neymar, ne yaparsa yapsın Messi’nin gölgesinde kalıyordu. 2017’de yeni bir meydan okuma için PSG yolunu tuttu. 222 milyon Euroluk bonservisle futbol tarihinin en pahalı oyuncusu oldu. PSG için lig şampiyonluğu cepteydi. Neymar’dan beklenti, elbette Şampiyonlar Ligi’ydi. Bir adım ötesi Ballon d’Or’u kazanmasıydı. Beklentileri bir türlü karşılayamadı. Neymar’lı PSG sadece bir kez Şampiyonlar Ligi’nde final gördü. Onda da Bayern Münih engeline takıldı. Son iki yılda Avrupa’ya son 16 turunda veda etti. Sakatlığından dolayı sezonu kapatan Neymar’dan PSG kurtulmanın planlarını yapıyor. 

İkinci sırada yine bir başka PSG’li Kylian Mbappe bulunuyor. 2018’de 180 milyon Euro karşılığında Monaco’dan PSG kadrosuna katılan Mbappe’den beklentiler Neymar gibiydi. Neymar – Mbappe ikilisi, Messi – Ronaldo ikilisinin yerine geçecekti. Aynı takımda omuz omuza başarıya koşacaklardı. 400 milyon Euroluk bonservisle birçok takımdan daha değerli olan ikilinin nasibi lig şampiyonluğundan öteye geçmedi. Mbappe, 2018 Dünya Kupası’nda Fransa’yı şampiyonluğa taşıyan başrol isimlerden oldu. 4 yıl sonra Katar’da Fransa yine Mbappe’nin lokomotifliğinde finale geldi ama Messi’li Arjantin’e takıldılar. Geçen yıl Real Madrid’e imzası an meselesi olan Mbappe kulübünde kalmıştı. Son 16 turunda elenip Şampiyonlar Ligi’ne veda etmeleriyle Mbappe, PSG’de geleceğini tekrar gözden geçirme kararı aldı. Sezon sonu ayrılırsa tek gerekçesi, Şampiyonlar Ligi’nde yaşadığı hüsran olacak. 

Ousmane Dembele ve Philippe Coutinho, kasasına Neymar’ın satışından 222 milyon Euro koyan Barcelona’nın en başarısız transferleri olarak tarihe geçti. Dembele 140, Coutinho 135 milyon Euro bedelle Barcelona kadrosuna katıldı. Dembele müzmin sakat çıktı. Coutinho ise Liverpool günlerini mumla arattı. Xavi döneminde Dembele yeniden göze girse de yaşadığı sakatlıkla formasından aylarca uzak kaldı. Son 6 hafta takımını yalnız bırakan Dembele ödenen bonservisin karşılığını henüz veremedi. Ocak 2018’te Liverpool’dan Barcelona’ya transfer olan Coutinho, varlığını hissettirmedi. Bayern Münih ve Aston Villa’ya kiralık gönderildi. Döndüğünde yine formayı kapmayı başaramadı. Barcelona, Coutinho kamburundan 1 Temmuz 2022’de Aston Villa’ya 20 milyon Euro bedelle satarak kurtuldu. Geriye koca bir fiyasko Barcelona günleri kaldı. 

Şimdilerde kiralık olarak Chelsea’da ter döken Joao Felix, Portekiz’in Cristiano Ronaldo sonrası prensi olarak lanse ediliyordu. 2019’da 127 milyon Euro bedelle Atletico Madrid kadrosuna katılan Felix, La Liga’da iz bırakan bir performansa imza atamadı. Atletico formasını giydiği 3,5 sezonda çift haneli gol sayısına ulaşmayı başaramadı. Yeni bir heyecan için ara transferde kiralık olarak Chelsea’ye giden Felix, çıktığı 5 maçta bir gol attı. Geriye dönüp baktığımızda Felix’in CR7’nin prensi olması bir hayalden öteye geçmiyor. 

Listenin 6. basamağında Chelsea’nin Benfica’dan ara transferde kadrosuna kattığı Enzo Fernandez bulunuyor. Dünya Kupası’nda muhteşem bir performans ortaya koyan Fernandez için Chelsea kesenin ağzını açıp 121 milyon Euro ödedi. 22 yaşındaki genç oyuncu Chelsea formasıyla çıktığı 4 maçta bir asist yaptı. Uyum sürecinden sonra performansıyla ilgili sağlıklı bir değerlendirme mümkün olur. 

120 milyon Euroluk Antoine Griezmann bir başka fiyasko. Barcelona’nın 2019’da 120 milyon Euro karşılığında Atletico Madrid’den renklerine bağladığı Griezmann, vasatı bir türlü aşamadı. Son iki sezonunu kiralık olarak eski takımı Atletico’da geçiren Griezmann, ‘o eski günlerinden eser yok’ şarkısını söylüyor. 

Pep Guardiola’nın Aston Villa’dan 117,5 milyon Euro ödeyip Manchester City’ye kazandırdığı Jack Grealish, bulduğu şansı iyi değerlendiremedi. Yıldız oyuncularla dolu City kadrosunda orta halli olarak kariyerine devam ediyor. 

Cristiano Ronaldo, 2009’da Real Madrid’e 95 milyon Euro’ya imza atarken dünyanın en pahalısı olmuştu. Ödenen bonservisin kat be kat karşılığını veren CR7’ye, 2018’te Real’den ayrılıp Juventus yolunu tutarken 117 milyon Euro ödendi. 3 yıl kaldığı Juventus’ta yine ödenen rakamın hakkını verdi. Juve’ye imzasının üzerinden 24 saat geçmeden bir milyon forması satıldı. 

On numarada tam bir fiyasko var. Hem de öyle böyle değil. Kim mi? Eden Hazard. Neredeyse adını unuttuğumuz biri oldu. Chelsea’da sol kanatta yıldızlaşan Hazard, 2019’da 115 milyon Euro karşılığında eflatun-beyazlara imza attığında bu denli bir çöküşü kimse beklemiyordu. Geride kalan 4 yılda her geçen yıl adını unutturdu. Bu sezon sadece 100 dakika sahaya çıktı. Real göndermek için tüm yolları denese de Hazard aldığı yıllık 23 milyon Euro maaştan dolayı keyfini bozmak istemiyor.  

HENÜZ YORUM YOK