BM Kadının Statüsü Komisyonu New York’ta toplandı; GYV, 13 ülkeden 30 konuşmacı ile 12 panel düzenledi

Birleşmiş Milletler Kadının Statüsü Komisyonu 67. Oturumu (CSW67) 6 Mart tarihinde New York’ta toplandı. Oturum 17 Mart’a kadar devam edecek. Birleşmiş Milletlere üye devletlerin yanı sıra dünyanın farklı coğrafyalarından binlerce sivil toplum kuruluşu tarafından kadınların ve kız çocuklarının sosyal ve ekonomik kalkınmaları, kadına karşı her türlü şiddetin önlenmesi, etkin karar verici pozisyonlara gelmeleri, kız çocuklarının eğitimi, kadınların bilim ve teknoloji sektöründe yer alması, kadın gazetecilerin sürdürülebilir barışın inşasına yönelik katkıları gibi birçok konu oturumda ele alınıyor.

2013 yılından beri BM Kadının Statüsü Komisyonu toplantılarına katılan Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı (GYV), kadınların sesini birçok farklı Birleşmiş Milletler platformuna taşımaya devam ediyor. GYV bu seneki oturumda 8 farklı ülkeden 13 sivil toplum kuruluşu ortaklığıyla 12 paralel panel düzenliyor.

GYV bu sene Türkiye, Afganistan, İran ve Myanmar’da kadınların yaşadıkları insanlık suçlarını, keyfi tutuklama ve gözaltında gördükleri işkenceleri BM’ye taşıdı. Doğru ve güvenilir bilgi için hayatlarını tehlikeye atan kadın gazetecileri ve insan hakları savunucularını güçlendirmek ise başka öncelik verilen konu başlıklarından biriydi.

GYV’nin 12 ülkeden 30’dan fazla konuşmacıyı ağırladığı oturumlarda birçok konu ele alındı:

  • Sürdürülebilir Barış için Kadın İnsan Hakları Savunucularının Korunması
  • Dünya Çapında Kadın Gazetecilere Yönelik Şiddet
  • InnovaSHEon: Kadınların İnovasyon ve Teknoloji Alanlarında Güçlendirilmesi
  • Romanya’daki Mülteci Kadınların Yaşadığı Problemler ve Çözüm Önerileri
  • Türkiye’de Kadına Karşı Kesişimsel Şiddet
  • Mülteci Kadınların Yunanistan’a Entegrasyonu için Politika Önerileri
  • Ulusların İnşasında Kadınların Rolü: Güçlendirme ve Ortak Güç
  • Kadına Yönelik Devlet Eliyle İşlenen Şiddet ile Mücadelede Küresel Dayanışma
  • Toplumsal Cinsiyet Eşitliği için STEM Eğitiminin Rolü: Gençlerin Perspektifi
  • Kadın Mültecilerin Karşılaştığı Zorluklar ve Başarılı Uygulamalar: Zorunlu Göç Hikayeleri
  • Dijital Çağda İklim Değişikliğine Uyum ve Azaltma için Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Eylem

BM Kadının Statüsü Komisyonu’nun 67. Oturumu vesilesiyle, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı (GYV), dünya çapında 13 sivil toplum kuruluşu ve eğitim kurumuyla ortaklaşa hem yüz yüze hem de online 12 paralel etkinlik düzenliyor. Brezilya, Yunanistan, Almanya, Hindistan, Kırgızistan, Romanya, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri dahil olmak üzere dünyanın birçok ülkesinden uzman konuşmacılar oturumlarda kadın hakları ve cinsiyet eşitliği üzerine bilgi, tecrübe, kaynak paylaşımı yapmaya devam ediyor.

GYV, ayrıca New York’ta kadın hakları uzmanlarını ve BM diplomatlarını verdiği resepsiyonda bir araya getirdi. GYV Resepsiyonunda, Kürt Sanatçı Hozan Cane, 8 Mart Dünya Kadınları günü için yazdığı “Ez Jinim Jîyanim – Ben yaşayan bir kadınım” şarkısını söyledi.

Prestijli konuşmacılar, akademisyenler, uzmanlar, gazeteciler ve aktivistler kadınların kalkındırılmasına dair kritik yerel ve global konu başlıklarını tartışmaya ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin toplumsal cinsiyete duyarlı bir şekilde uygulanması konusunda yenilikçi politika önerilerini sunmaya 17 Mart 2023’e kadar BM’nin Ana Merkezinde devam edecek.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin