Cambridge Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre kripto para birimi Bitcoin’i ayakta tutmak için gerekli bilgi işlem gücü, dünyanın 176 ülkesinden fazla enerji tüketiyor. Araştırma aynı zamanda Bitcoin’in küresel enerji tüketiminin yüzde 0.28’ini kullandığını ortaya koydu.
Donanım Haber’den Onur Seven’ın aktardığı Cambridge Bitcoin Elektrik Tüketim Endeksi (CBECI) verilerine göre, kripto para biriminin yıllık enerji tüketimi 60.45 terawatt/saat seviyesine ulaştı. Bu tüketim değeri de Bitcoin’in İsviçre, Portekiz, Danimarka ve Yunanistan gibi birçok ülkeden daha fazla enerji tükettiğini gösteriyor.
Türkiye’nin beşte birine karşılık geliyor
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın son verilerine göre Türkiye, 2018 yılında 292 terawatt/saat elektrik tüketti. Bu da Bitcoin’in yıllık bazda ülkemizin beşte biri kadar enerji tükettiğini gösteriyor.
Ağ büyüdükçe doğal olarak kripto para birimi için gereken bilgi işlem gücü de artıyor. Bu durum Bitcoin enerji tüketiminin geçen yıla göre önemli ölçüde artmasına sebep oldu. Şu anda Bitcoin ağının büyük bölümü Çin’deki kömür yakıtlı enerji santrallerinden besleniyor.
Neden yüksek enerji harcıyor?
Bitcoinde yapılan bütün işlemler para birimine bağlı bilgisayarlara kaydediliyor. Sistemde elektrik tüketimine neden olan asıl etken ise madenci olarak isimlendirilen ve Bitcoin üreten kişiler oluyor. Madenciler çok fazla bilgisayar kullanmak zorunda oldukları için çok fazla elektrik tüketiyorlar.