Birleşmiş Milletler raporu: Türkiye’nin kokain ticaretindeki rolü 2016’dan sonra ciddi yükselişe geçti

ENSAR NUR, TR724 HABER

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi’nin yeni raporuna göre, küresel ölçekte kokain arzı rekor seviyelere ulaştı. Kokain tacirleri Avrupa pazarına ulaşmak için son yıllarda Türkiye’yi daha çok tercih ediyor.

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) tarafından bugün yayınlanan yeni bir rapora göre, küresel kokain üretimi Koronavirüs salgınının neden olduğu ilk yavaşlamanın ardından son 2 yılda çarpıcı bir artış gösterdi.

Kokain 2023 Küresel Raporu, koka ekiminin 2020’den 2021’e yüzde 35 arttığını, bunun rekor bir seviye ve 2016’dan bu yana yıllık en keskin artış olduğunu ortaya koyuyor.

Arzdaki hızlı artış, talepte de benzer bir artışla eşleşti ve birçok bölgede kokain kullanıcıları son 10 yılda düzenli bir artış gösterdi. Kokain pazarı Amerika ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde yoğunlaşmaya devam ederken, rapor Afrika ve Asya’da büyük bir genişleme potansiyeli olduğu uyarısında bulunuyor.

Bununla birlikte, dünya çapında kolluk kuvvetleri tarafından kokain sevkiyatlarının durdurulması da keskin bir şekilde arttı ve 2021 yılında yaklaşık 2 bin ton ile rekor seviyeye ulaştı.

Kokain kaçakçılığı için yeni merkezlerin ortaya çıkışını inceleyen rapor, Güneydoğu Avrupa ve Afrika’daki ülkelerin – özellikle de Batı ve Orta Afrika’dakilerin – uyuşturucu için giderek daha fazla kilit transit bölgeler olarak kullanıldığına dikkat çekiyor.

Bu arada Antwerp, Rotterdam ve Hamburg gibi Kuzey Denizi limanları, Batı Avrupa’ya gelen kokain için İspanya ve Portekiz’deki geleneksel giriş noktalarını gölgede bıraktı. Kaçakçılar ayrıca Kuzey Amerika’nın yanı sıra Avrupa’ya da daha fazla kokain göndererek Orta Amerika’daki rotalarını çeşitlendiriyor.

TÜRKİYE’NİN KOKAİN TİCARETİNDEKİ ROLÜ KESKİN BİR ŞEKİLDE ARTTI

Rapora göre, kokain trafiğinde Güneydoğu Avrupa’nın rolü artmaya devam edecek. Güneydoğu Avrupa’dan giren kokainin ana hedefi Avrupa pazarı olurken, bu rotanın merkezinde Türkiye’nin olması dikkat çekiyor.

Türkiye’ye ulaşan kokain, geleneksel olarak afyon kaçakçılığı ve sigara kaçakçılığı için kullanılan bir rota olan Karadeniz ve Balkanlar üzerinden batıya doğru akıyor.

Raporda, Türkiye’nin kokain için transit ülke rolünün son yıllarda giderek arttığının altı çiziliyor. Ülkede ele geçirilen uyuşturucu miktarı 2014’ten bu yana 7 kat artarak 393 kilogramdan 2,8 tona ulaştı. Türkiye’ye ulaşan kokainin bir kısmı Batı Afrika’dan transit olarak bir kısmı da Latin Amerika’dan doğrudan geliyor.

Kokain Türkiye’ye deniz ve hava yolu ile ulaştırılırken, İstanbul Havalimanı’nın ticaretin göbeğinde bulunması endişe uyandırıyor. Küçük miktarlardaki kokain sevkiyatları çoğunlukla hava yolu üzerinden yapılıyor. Özellikle Batı Afrika ve Güney Amerika’dan gelen mallar İstanbul Havalimanı’na iniyor.

Ancak deniz yolundan da küçük sevkiyatların yapıldığı belirtiliyor. Örneğin, Gine’den gelen Türk bayraklı bir balıkçı gemisinde 2022 Şubat ayında 528 kg kokain yakalanmıştı.

Ancak daha büyük miktarlar için deniz yolu tercih ediliyor. Son yıllarda Güney Amerika’dan Türkiye’ye planlanan pek çok büyük miktardaki sevkiyat Latin Amerika limanlarında yakalandı.

Mayıs 2020’de Kolombiya’daki Buenaventura limanında 4,9 ton kokain, Haziran ve Temmuz 2021’de Ekvator’da yaklaşık 1 ton kokain Türkiye’ye gönderilmeye hazırlanırken yakalandı.

Raporun Türkiye ile dikkat çektiği bir diğer önemli nokta ise Türkiye’de artan kokain kullanımı. Rapor, son zamanlardaki atık su analizlerine ve suç verilerine dayanarak, Türkiye’nin artık sadece transit bir ülke olmadığını ve hedef bir pazar haline de gelmeye başladığını vurguluyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin