Birleşmiş Milletler’den yapılan açıklamada, iklim değişikliğinin gezegenin su döngüsünü daha da öngörülemez hale getirdiği belirtildi. Artan yoğun sel ve kuraklıkların, su döngüsünün bozulması nedeniyle yaşanacakların “tehlike bir sinyali” olduğu vurgulandı.
BM Dünya Meteoroloji Örgütü tarafından yayınlanan raporda, geçtiğimiz yıl dünya nehirlerinin 30 yıldan uzun bir süredir en kurak dönemini geçirdiği, buzulların yarım yüzyıldan bu yana en büyük kütle kaybına uğradığı ve “önemli sayıda” sel meydana geldiği belirtildi.
WMO Genel Sekreteri Celeste Saulo, Küresel Su Kaynaklarının Durumu Raporu’nun sunumunda, “Giderek artan aşırı yağışlar, seller ve kuraklıklar şeklinde tehlike sinyaller alıyoruz ve bunlar yaşamlar, ekosistemler ve ekonomiler üzerinde ağır etkiler yaratıyor” dedi.
Saulo, Dünya atmosferinin ısınmasının su döngüsünü “daha düzensiz ve öngörülemez hale getirdiğini ve ya çok fazla ya da çok az su sorunuyla karşı karşıya olduğumuzu” söyledi.
Geçen yıl kayıtlara geçen en sıcak yıl oldu. Yüksek sıcaklıklar ve yaygın kurak koşullar uzun süreli kuraklıklara neden oldu. Ayrıca dünya genelinde çok sayıda sel felaketi yaşandı.
Bu aşırı olaylar kısmen La Nina ve El Nino hava olayları gibi doğal iklim koşullarından kısmen de insan kaynaklı iklim değişikliğinden etkilendi.
Celeste Saulo, “Daha sıcak bir atmosfer daha fazla nem tutar ve bu da şiddetli yağışlara elverişlidir. Daha hızlı buharlaşma ve toprakların kuruması ise kuraklık koşullarını daha da kötüleştiriyor,” dedi.