The Washington Post’a konuşan yönetimden yetkililer, Başkan Biden’ın görev süresinin geri kalanında Suriye’de yönetimi ele alan Heyet Tahrir el-Şam’ı yabancı terör örgütleri listesinde tutacağını söyledi.
Konuyla ilgili bilgi sahibi üç ABD’li yetkili, Suriye’nin yeni İslamcı yöneticilerini Başkan Joe Biden’ın görev süresinin geri kalanında terörist olarak tanımlamayı sürdürmeye karar verdiğini, Heyet Tahrir el-Şam ve lideri Ahmed el Şara ile ilgili kritik kararı yeni gelecek Trump yönetimine bıraktığını söyledi.
HTŞ’nin terörist olarak tanımlanması Suriye’nin uzun vadede ekonomik açıdan devamlılığının önünde önemli bir engel teşkil ediyor. ABD’li yetkililer, Beşar Esad’ı devirerek dünyayı şaşkına çeviren isyancıların bu etiketin kaldırılabilmesi için başta El Kaide olmak üzere aşırılık yanlısı gruplarla ilişkilerini tamamen kestiklerini göstermeleri gerektiğini söyledi.
Terörist ilan etme kararının Trump’a bırakılmasının, Esad rejimi döneminde Suriye’ye uygulanan güçlü ABD yaptırımlarının süresini önemli ölçüde uzatması bekleniyor.
On yılı aşkın süredir devam eden iç savaşın ardından Suriye’nin daha fazla yardıma ve yeniden inşa girişimlerine ihtiyacı olduğu konusunda uluslararası toplumda geniş bir mutabakat var.
Biden yönetimi, terörizm tanımını yerinde tutarken, ülkenin toparlanmasını hızlandırmak ve geçici hükümetiyle iyi niyet oluşturmak amacıyla Suriye’ye yönelik bazı önemli kısıtlamaları hafifletti.
ABD Hazine Bakanlığı, Suriye hükümetiyle bir dizi işleme izin veren ve insani yardım gruplarının su, sanitasyon ve elektrik gibi hizmetler sağlamasına olanak tanıyan altı aylık genel bir lisans yayınladı. Ayrıca Suriye hükümetiyle enerji satışı gibi bazı işlemlerin yaptırım korkusu olmadan yapılmasına da izin veriyor.
Washington Post’a konuşan bir ABD’li yetkili, ABD’nin kararının bir sonucu olarak Katar gibi yabancı hükümetlerin Suriye’deki çok sayıda işçinin kamu sektörü maaşlarını finanse etmeyi planladığını söyledi.
İlk olarak Reuters tarafından duyurulan Katar’ın planı, kamu sektörü çalışanlarına yüzde 400 zam sözü veren Suriye’nin geçici hükümetini desteklemek açısından kilit önem taşıyor.
Suriye’nin yeni maliye bakanı böyle bir vaadin ayda 120 milyon dolara mal olacağını ve devlet bordrosundaki 1.25 milyondan fazla çalışanı kapsayacağını tahmin ediyor.
ABD’li bir yetkili bu hamlenin Suriye ekonomisine büyük bir destek sağlayacağını söyledi. Yetkili, “İnsanların günlük yaşamlarında bu tür bir istikrarın muazzam bir etkisi olacaktır” dedi.
Amerika Birleşik Devletleri 2018 yılında HTŞ’yi terörist grup olarak tanımladı ve grup 10 yıldan uzun bir süredir silah ambargosu ve küresel varlıkların dondurulmasını içeren BM Güvenlik Konseyi yaptırım listesinde yer alıyor.
ABD’li yetkililer, daha önce takma adı Ebu Muhammed El Colani olan HTŞ lideri el Şara ile ilk resmi görüşmelerini geçtiğimiz ay Şam’da gerçekleştirmiş ve ABD’nin kendisi için koyduğu 10 milyon dolarlık ödülü kaldırdığını bildirmişti.
Bir başka ABD’li yetkili ise HTŞ’nin terör listesinden çıkması için atması gereken adımların zaman alacağını ve Biden yönetiminin ABD’nin siyasi takvimini Suriye hükümetine ve Suriye halkına dayatmayarak doğru bir karar verdiğini söyledi.
ABD’nin eski Suriye Büyükelçisi Robert Ford, ABD hükümetinin HTŞ’ye listeden nasıl çıkacağı konusunda net ve spesifik ölçütler sunması gerektiğini söyledi.
Ford, “İleriye dönük en iyi şey, bir dizi kriter ya da ölçüt geliştirip bunları HTŞ liderliğine sunmaları ve bu konuda bir tartışma başlatmalarıdır” dedi.
Trump’ın danışmanlarından Ric Grenell, Esad’ı deviren militan grupları “pek çok farklı türden insanın karışımı” olarak tanımladı. Geçen ay Newsmax’e verdiği bir röportajda “Onları eylemlerine göre yargılayacağız” dedi.