Belçika’da Fransızca konuşanların ağırlıklı yaşadığı Valonya bölgesinde, hayvanların şoklanmadan kesilmesini yasaklayan karar yürürlüğe girdi. Bu Müslüman ve Yahudiler için dini bir şart olan ‘helal kesim’in yasaklanması anlamına geliyor.
Müslüman ve Yahudi toplum ‘dini özgürlüklerin kısıtlanması’ olarak gördükleri karara tepkili. Hayvan hakları örgütleri ise yasayı savunuyor.
Euronews’ün haberine göre, Valonya Parlamentosu’nun 2017’de kabul ettiği, koyun ve sığır gibi büyükbaş hayvanlarla küçükbaş hayvanların ‘acı çekmemesi’ gerekçesiyle şoklanmadan kesilmesini yasaklayan karar, dünden itibaren geçerli oldu.
Benzer bir karar, bu yılın başında Flaman bölgesinde yürürlüğe girmiş, teknik altyapı yetersizliğiyle sadece küçükbaş hayvanlar için uygulanmaya başlanmıştı.
“Dini özgürlüklerin kısıtlanması” olarak yorumlanıyor
İslam inancında ‘helal’, Yahudi inancında ‘koşer’ olarak bilinen hayvanların şoklanmadan ve uyutulmadan kesilmesine getirilen yasaklar, ülkedeki Müslüman ve Yahudi toplumun yoğun tepkisine yol açıyor.
Belçika nüfusunun yaklaşık yüzde 6’sını oluşturan Müslüman ve Musevi toplumlar, hayvanların şoklanmadan ve uyutulmadan kesilmesini yasaklayan kararın, iki toplumun dini özgürlüklerini kısıtladığını ve toplumlara saygısızlık olduğunu savunuyor.
Kararın, Flaman bölgesinde kabul edilmesinin ardından yasağa karşı Belçika İslam Temsil Kurumu ve Belçika İslam Koordinasyonu, Belçika Anayasa Mahkemesi’nde dava açmıştı.
Anayasa Mahkemesi, davayı, Avrupa Adalet Divanına sevk etmiş ve görüş istemişti. Avrupa Adalet Divanının konuya ilişkin görüşü ise henüz açıklanmadı.