Ana Sayfa KORONAVİRÜS Koronavirüs ABD Belçika’dan, ‘ölüm oranı yüksek’ diyen Trump’a cevap: Biz vakaları daha iyi ve...

Belçika’dan, ‘ölüm oranı yüksek’ diyen Trump’a cevap: Biz vakaları daha iyi ve kapsamlı sayıyoruz, ‘bazı ülkeler’ bunu yapamadı

Belçika'da salgın sürecini siyasiler değil Dr. Steven van Guc'ın başında olduğu bilim kurulu yönetiyor.

Amerika Başkanı Trump’ın Belçika’yı işaret ederek dünyanın en yüksek ölüm oranına sahip olduğunu söylemesine, günlük Koronavirüs bilgilendirmelerini yapan Belçikalı virolog Dr. Steven van Guct cevap verdi.

Trump’ın ifadelerini ti’ye alan Dr. Van Gucht, “Ülkemiz dünyanın en iyi takip (sürveyans) sistemine sahip ve biz vakaları daha iyi ve kapsamlı sayıyoruz. ‘Bazı ülkeler’ bunu yapamadı.” diyerek Belçika’nın Korona ile mücadele ve bildirim kriterlerini savundu.

Belga Haber Ajansı’na demeç veren Dr. Steven van Guct’a göre, Belçika’da bugüne kadar 6 bin 679 kişi hayatını kaybetti. Bunların yüzde 46’sı testle konfirme edilmiş hastalar. Bu sayı bugün itibariyle John Hopkins Ünüversitesi’nin 4 bin 177 ölü sayısı açıkladığı ve nüfus yoğunluğu açısından Belçika’nın kıyaslanabileceği Hollanda’dan daha düşük. Van Gucht ayrıca “Mesela İsveç bizden daha esnek kurallar uygulamasına rağmen bizden daha az ölü sayısı bildirdi. Ancak bu rakam kendi komşularından daha fazla. İsveç daha geniş bir ülke. Nüfus yoğunluğu daha düşük, insanlar kendilerini daha kolay izole edebilir.” dedi. Ülke çapında virüs yayılımına dikkat çeken Van Gucht, “Virüs, Belçika’da homojen şekilde yayılıyor. Hollanda’nın güneydoğu kesimi daha çok etkilendi. Amerika’dan en çok ölüm New York’ta yaşanıyor. Kıyas yapılırken tüm Amerika değil New York ile yapılmalı” ifadelerini kullandı. Dr. Van Gucht, testler konusunda ise şunları kaydetti: “Biz ön sırada yer almasak da Hollanda ve Birleşik Krallık’tan daha çok test yapıyoruz. Belçika, oldukça geniş test kapasitesine sahip. Biz dünyanın en iyi sağlık sistemlerinden birine sahibiz. Vaka sayısının pik yaptığı dönemde bile yoğun bakım doluluğumuz yüzde 58 oldu. İhtiyacı olan herkes tedavi edilebildi. ‘Bazı ülkeler’de bu yapılamadı. Bence değerlendirmelerin temelinde bu faktör yer almalı.”

HENÜZ YORUM YOK