Ana Sayfa Dünya Belçika’da hükümet kurma çabaları sonuçsuz kaldı

Belçika’da hükümet kurma çabaları sonuçsuz kaldı

Belçika’da 9 Haziran’da yapılan seçimlerin ardından devam eden hükümet kurma girişimleri sonuçsuz kaldı. Kral Philippe tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen Flaman milliyetçisi parti NVA lideri Bart De Wever, Perşembe günü Kral’a istifasını iletti.

Yapılan seçimlerde en yüksek oyu alan Flaman milliyetçisi NVA lideri Bart De Wever, ‘Formateur’ olarak atanmış ve koalisyon hükümetini kurmakla görevlendirilmişti. 5 Parti arasında uzlaşı kurmaya çalışan De Wever, Flaman Sosyalistler ve Walon Liberallar arasında sosyo-ekonomi̇k poli̇ti̇kalar konusunda orta yolu bulamayınca görevinden istifa etti.

Daha önce NVA önderliğinde defalarca biraraya gelen 5 parti arasındaki Flaman Sosyalistler ve Walon Liberallar, sermaye işlemlerinden elde edilen karlar üzerinden vergisi alınması konusunda anlaşmaya sıcak bakmayınca görüşmeler sona erdirildi. Flaman sosyalistler (Vooruit), hisse senetleri üzerinden elde edilen gelirlere vergi konulmasına ısrarla isterken Walon Liberallar (MR) bu politikaya karşı çıktı.

VRT’nin aktardığına göre sermaye işlemlerinden elde edilen karlar üzerinden vergisi alınması durumunda Belçika devleti yıllık 70 ila 100 milyon Euro arasında ek gelir elde edecekti. Yıllık yaklaşık 28 milyar Avro bütçesi olan Federal Hükümet, sermaya kazancının vergilendirilmesi konusunda anlaşamayınca şimdilik çıkmaza girmiş ve kurulamamış oldu.

Seçimlerin üzerinde 75 gün geçmesine rağmen hükümet kurulamazken daha önce Belçika devletinin yüzlerce gün hükümetsiz kaldığı olmuştu. 2010 yılındaki seçimlerin ardından Belçika’da hükümet 541 gün sonra kurulabilmişti. 2010 Seçimlerinden yaklaşık 2 ay önce  o zaman ki hükümetin istifası da düşünüldüğünde Belçika 2010-2011 yıllarında 589 gün hükümetsiz kalmıştı.

Belçika’da Aralık 2018’de hükümetin düşmesinin ardından da 650 günden fazla bir süreçte ülkeyi geçici ve azınlık hükümetleri yönetmişti.

20 Eylül kritik

Belçika’da hükümet kurma çalışmaları şimdilik sonuçsuz kalırken AB’nin ev sahipliğini yapan ülkenin 20 Eylül’e kadar Avrupa Komisyonu’na bir bütçe sunması gerekiyor. Belçika’nın artan bütçe açığı AB’yi endişelendiriyor. Ayrıca Avrupa Komisyonu üyeliği için adayını belirlemeyen az sayıdaki üye ülkeden biri olan Belçika’nın 30 Ağustos’a kadar bir aday belirlemesi gerekiyor.

13 Ekim Pazar günü ülkede yapılacak yerel seçimler dolayısıyla da partilerin hükümet kurmaya odaklanmak yerine seçim kampanyalarına öncelik vermelerinden ve ülkenin uzun süre daha hükümetsiz kalmasından endişeleniliyor.

HENÜZ YORUM YOK