Belçika, Oxford’da geliştirilen koronavirüs aşısını Mart’ta piyasaya sürebilir

Oxford Üniversite Hastaneleri CEO'su Bruno Holthof

Belçika İlaç ve Sağlık Ürünleri Ajansı’na (FAMHP) göre gelecek yılın Mart ayında koronavirüs aşısının ülkeye gelmesi bekleniyor.

Aşıyı Oxford Üniversitesi geliştirdi ve şu anda üçüncü seviye deneyleri 10 bin kişinin katılımıyla devam ediyor. Ayrıca ABD, Şili ve Peru’da da bu aşıyı denemeye gönüllü olanlar var. Üniversite, aşıyla ilgili son onayları almak için İngiltere Sağlık Bakanlığı’ndan haber bekliyor.

Aşının formülü Oxford’da geliştirmiş olsa da, deneyler ve üretim aşamalarında yardımcı olması için İngiltere merkezli Astra Zeneca isimli ilaç şirketiyle ortaklık kuruldu. Geliştirme ve üretim masrafları, kâr edilmeyecek şekilde, İngiliz hükümeti tarafından karşılanacak.

Oxford Üniversitesi Hastaneleri’nin CEO’su Belçikalı Bruno Holthof, De Morgen gazetesine verdiği röportajda aşıyı geliştirmenin çok da zor olmadığını, çünkü daha önce yine koronavirüs kaynaklı MERS hastalığı için benzer çalışmalar yapıldığını söylüyor.

Hatta 2012’de ortaya çıkan MERS salgınından etkilenenlere yine Oxford’un geliştirdiği aşı yapılmış ve aradan geçen yıllarda bu hastalar gözlenmeye devam etmiş. Şu ana kadar bir probleme rastlanmamış. Bu sebeple de Holthof, aşının hayli güvenli olacağını iddia ediyor.

Oxford, aşıyla ilgili en hızlı çalışan laboratuvarlardan biri. Holthof’a göre, bunda şaşılacak bir durum yok zira virüsün DNA’sı Ocak ayında yayınlandı ve 23 Nisan’da aşıda ilk insan deneyi başlamıştı.

Belçikalı Holthof, Mart ayı ortasında bütün Avrupa’da karantina tedbirleri uygulanırken araştırmacıların da Oxford Üniversitesi’nde kapalı kaldığını ve bu sayede çalışmalara hızlandığını belirtiyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin