Bebeğinizin ihtiyacı olan yağ, su, vitamin, mineral, karbonhidrat ve proteini içeren anne sütü, onun gelişimi için en uygun besindir. Özellikle ilk 6 ay anne sütü ile beslenen bebeklerde, enfeksiyon hastalıkları, kanser, alerji, diyabet, damar sertliği, kabızlık ve ishal riski azalır, bağışıklık ve sindirim sistemi güçlenir. Zeka gelişimine katkı sağlayan emzirme, ayrıca bebeklerin ağız ve diş sağlığını da korumaya yardımcı olur. Ancak, sütün miktarının ve kalitesinin arttırılması için emzirme döneminde annelerin doğru beslenmesi gerekiyor. Uzmanlar, bu konudaki tavsiyeleri şöyle:
1- Omega 3 kaynağı olan balığı haftada en az 2 kez tüketmeyi ihmal etmeyin.
2- En kaliteli protein kaynağı yumurtayı her gün 1 adet tüketmeye özen gösterin.
3- Süt grubu besinlere gerekli önemi verin. Protein ve kalsiyum ihtiyacı için her gün en az 1 bardak süt içmeyi alışkanlık haline getirin.
4- Her öğün yeterli miktarlarda tahıl grubu besinleri tüketin.
5- Yeterli protein aldığınızdan emin olun. Yumurta, süt ürünlerine ek olarak; Et, tavuk, köfte, hindi eti gibi et grubu besinleri, kişiden kişiye değişmekle birlikte; gün içerisinde ortalama 5 köfte kadar tüketmiş olmalısınız.
6- Haftanın en az 2 günü bitkisel protein kaynağı olan kuru baklagil yemeği tüketilmeli.
8- D vitamini alımınıza dikkat edin. D vitamini besinlerde bulunmaz; güneş ışınlarının doğrudan cilde yansıması ile sağlanır.
9- Doğal besinlerle sağlanamayan iyot, ancak iyotlu tuz kullanımıyla anne sütünden bebeğe geçer.
10- Tatlı tercihlerinize dikkat edin. Tatlı ihtiyacınızı kuru meyveleri meyve tatlıları, hafif sütlü tatlılar, aşure gibi besin değeri yüksek olan tatlı alternatifleri ile karşılayın.
11- Açık çay, kafeinsiz kahve, ıhlamur, nane, papatya gibi bitki çaylarını tercih edebilirsiniz.
12- Her gün en az 1 avuç yeşil, kırmızı, turuncu, mor ve beyaz renkte meyve veya sebze tüketin.